Sorprenent: Microsoft es queda amb Skype

Compartir

La companyia de Redmond no entrava, a priori, en les travesses per a fer-se amb l’operador de veu, el qual adquireix per 8.500 milions de dòlars, la xifra més alta en la història de la companyia.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Cop d’efecte de Microsoft, que ha anunciat l’adquisició de Skype per una xifra estratosfèrica: 8.500 milions de dòlars. La companyia de comunicacions, coneguda sobretot pel seu programari de VoIP, triplica així el seu valor d’ençà que es va escindir d’eBay en el 2007.

Les primeres informacions sobre l’operació van aparèixer en forma de filtració abans d’ahir, malgrat que no s’ha pogut confirmar fins avui mateix a la tarda hora europea (primera del matí, hora americana).

La disponibilitat de Skype per a diverses plataformes, l’èxit que està experimentant el seu servei (més de 600 milions d’usuaris a tot el món ho confirmen, 170 milions dels quals paguen per les trucades) i la possibilitat d’integrar-lo amb els serveis que ja disposa la multinacional (Live), fan d’aquesta una operació més que atractiva per a Microsoft.

Econòmicament, Skype no és cap bombó: la seva gestió dona números negatius, malgrat que només 7 milions de dòlars, pel que el seu potencial és enorme, i això fa que la seva cotització s’hagi disparat, així com el seu preu de compra. És, precisament, aquest atractiu el que ha acabat convencent Microsoft.

Tampoc és descartable que Nokia (que viatja de la mà de Microsoft i el seu Windows Phone cap a una nova estratègia de mercat) hagi tingut molt a veure en l’assumpte i, fins i tot, que hagi decantat d’una o altra manera la balança en l’operació de compra.

L’operació ha estat aprovada per les directives d’ambdues companyies, malgrat que a partir d’ara queda subjecta a l’escrutini de les autoritats reguladores (nord-americanes, europees i eventualment d’altres mercats). Quan s’hagi dut a terme, Skype es convertirà en una unitat de negoci més de la companyia de Redmond.

De Skype multiplataforma a… Skype “Windows-only”?

Uns dels grans avantatges de Skype és que és un programari multiplataforma amb ampli suport per a diversos sistemes operatius, estant present amb força en les plataformes Windows, GNU/Linux i Mac OS X a més de smartphones basats en Android, iOS, Maemo/MeeGo i Symbian. La primera pregunta que ens assalta a tots, periodistes, analistes i públic en general (sobretot als usuaris de Skype sobre màquines no-Windows) és si Microsoft -acostumada a centrar-se en la seva pròpia plataforma- continuarà la tasca de desenvolupament de Skype en els altres sistemes operatius.

De fet, la pròpia implicació de Skype en GNU/Linux fins a la data és molt discutible, ja que la seva versió per a aquest sistema manca d’algunes funcionalitats i de la interfície gràfica tan acurada que podem trobar en Windows i Mac OS. Les versions per a mòbils i, especialment, per a Android i iPhone, també són plenament funcionals amb possibilitat, fins i tot, de realitzar videoconferències.

És probable que la temptació de “matar” alguna de les versions sigui alta, especialment en telefonia mòbil: un Skype només disponible per a terminals Windows Phone esperonaria sense cap mena de dubte i fins a un cert punt les vendes d’aparells amb aquesta plataforma i en detriment de l’iPhone i tot l’exèrcit de smartphones Android. Tot i això, és probable que d’entreveure’s una cosa així, els mateixos usuaris protestin de tal manera que acabin forçant una marxa enrere de la companyia compradora.

És atractiu pensar en la possibilitat que, a partir d’algun moment en el futur, totes les màquines venudes amb Windows incloguin el client de Skype i ofereixin a l’usuari la possibilitat de donar-se d’alta en un compte gratuït (naturalment, amb el ganxo de les trucades de pagament de baix cost a mòbils i números internacionals). I, sincerament, crec que només és qüestió d’esperar per arribar-ho a veure.

El que si que és segur és que el sistema de VoIP i videoconferència de Skype estarà present a la videoconsola Xbox aprofitant el dispositiu Kinect en el qual s’uneixen videocàmera i programari de reconeixement de moviments. La videoconferència entrarà, així, en moltes sales d’estar domèstiques d’una manera senzilla i gairebé transparent. Allunyant-nos de l’usuari final, Microsoft també disposa d’una gamma de productes de videoconferència i telepresència professional, un camp en el qual Skype amb prou feines n’ha fregat la superfície.

Les possibilitats són infinites, i segur que les nostres imaginacions no poden cobrir-les totes, així que només és qüestió d’esperar i veure.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)