Spotify elimina el límit de cinc reproduccions per cançó

Compartir

La mesura havia provocat crítiques entre els usuaris.

L'aplicació de Spotify per a sistemes operatius d'escriptori

L'aplicació de Spotify per a sistemes operatius d'escriptori

Quants de nosaltres no ens hem posat una mateixa cançó que ens ha agradat, repetida fins al paroxisme? Doncs probablement, i quan van pensar en aquesta mateixa realitat, els responsables de Spotify van veure en ella una bona oportunitat per atraure a part dels seus usuaris gratuïts a comptes de pagament.

Aquests darrers no tenen limitacions, i són els que proporcionen la principal entrada de diners a Spotify. Per això, inicialment Spotify va deixar que els comptes gratuïts no tinguessin limitacions en quant a temps d’ús i nombre de reproduccions de cada cançó a canvi que els seus usuaris escoltessin publicitat.

Però un cop aquest servei online va guanyar fama i usuaris, els seus directius van decidir començar a limitar els comptes gratuïts per tal de provocar que els seus posseïdors es passessin als de pagament, que han continuat gaudint d’escasses limitacions o de cap, depenent del tipus de compte.

Les principals limitacions imposades als comptes gratuïts són que no es pot reproduir música durant més de 10 hores mensuals, i que cada cançó no es pot reproduir més de cinc vegades en total (fins i tot si és en uns quants mesos).

Aquesta darrera es va revelar ràpidament com la més criticada pels internautes i, per tant, en la que més polèmica va originar, erigint-se possiblement en un fre per a seduir nous usuaris per la particularitat que he explicat al principi d’aquest article: a molts de nosaltres ens agrada repetir-nos una vegada i una altra tot seguit, les cançons que ens agraden i acabem de descobrir. I només cinc vegades no en són prou.

Ara, Spotify ha anunciat que encara que manté el límit de 10 hores per mes, ha caigut el de cinc reproduccions per cançó com a màxim.

Però, què s’amaga realment al darrere d’aquest moviment? Spotify ha de pagar royaltys a les discogràfiques cada cop que una cançó és reproduïda en el seu sistema*, pel que el límit de cinc reproduccions per als usuaris gratuïts té molt de sentit comercial: atraure als internautes que, en veure tal limitació, haurien de considerar l’adquirir un compte de pagament sense restriccions, que és per on a l’empresa li entren els diners.

La mesura ara presa va en contra d’aquesta lògica, ja que tot i que encara s’imposi un límit en temps, aquest és suficient per a reproduir seguides i unes quantes vegades, els darrers èxits dels cantants o grups de moda, que naturalment paguen uns royaltys superiors als de les cançons que ja estan “passades de moda”.

Així doncs, només podem suposar que tal moviment obeeix a un molt bon moment de Spotify i a una estratègia de negoci adequada que li permet treure prou beneficis com per a costejar aquest canvi, i que, amb ell, encara atraurà a més públic.

O bé, i diametralment oposat, podem suposar que les limitacions imposades han provocat una fuga d’usuaris cap a altres serveis competidors, usuaris que ara Spotify buscaria recuperar eliminant la limitació més polèmica.

Possiblement, també aquesta mateixa limitació ha saltat per ser un handicap per a seduir possibles nous usuaris; com de qualsevol empresa d’Internet, els inversors esperen de Spotify que creixi gairebé sense límits ampliant mes rere mes el seu planter de clients. Si la limitació de cinc reproduccions per cançó ha estat la més criticada, i es presumeix que per ella s’han deixat d’apuntar internautes al servei en favor d’altres alternatives, treure-la té tota la lògica de satisfer el mercat i continuar creixent.

* En poques paraules; seria lògic pensar que la companyia també ha pactat una mena de “tarifa plana”, encara així, cal considerar el pagament d’un cert preu per la reproducció de música, que després s’ha de repercutir en els seus clients juntament amb els beneficis que li permeten pagar sous i guanyar diners.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: