Stephen Elop sembra més dubtes dels que aclareix en la seva compareixença al MWC

Compartir

Mobile World Congress 2011No aclareix el futur de MeeGo, i per la rapidesa amb què diu que apareixeran nous terminals Nokia operant ja amb Windows Phone 7, sembla que l’operació hagi estat planificada amb moltíssima antelació.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Juntament amb Samsung i Sony Ericsson, el de Nokia era un dels primers esdeveniments per a premsa que es celebrava en aquest Mobile World Congress. Si la finlandesa és capaç d’atraure l’atenció sobre ella cada any, en aquest hi havia un “morbo” especial després de l’anunci del divendres passat que lligava el seu futur al Windows Phone i, per extensió, a l’esdevenidor de Microsoft en el mercat de la mobilitat.

Stephen Elop va sortir a una palestra rodona, un escenari en 360 graus molt “modern”, rodejat de públic i sense corbata en una posada en escena típica de qui vol oferir una imatge de formalitat informal (o d’informalitat formal, l’ordre dels factors no altera el producte). Les seves explicacions poden haver satisfet a alguns, però crec poder afirmar que han estat els menys, generant més dubtes que certeses entre els presents.

El que sí que sembla haver quedat clar és el futur que li espera a Symbian, i que es pot resumir en la desaparició en un període de temps indeterminat que sembla haver quedat datat en “uns anys”. S’ha parlat de transició de Symbian a Windows Phone 7, i això, al meu parer, només té una lectura.

Pel que fa a MeeGo, i tot i patir el greu problema de la reverberació de la sala (de la per una altra banda esplèndida Llotja de Mar barcelonina) que feia que em perdés diverses coses del discurs d’Elop, crec poder afirmar que a Nokia no saben què fer amb ell, tot i que han afirmat que, un cop presa la decisió d’optar per WP 7, s’han anat reunint amb Intel per a parlar sobre el futur d’aquesta plataforma, i sembla que la continuaran desenvolupant.

En un moment determinat, les pantalles de la sala van projectar la imatge d’un prototip de smartphone Nokia funcionant sota Windows Phone 7. Aquest fet, que es podria considerar normal, ha estat interpretat per alguns (entre els quals m’hi incloc) com una prova que l’operació de canvi es gestava des de feia molt de temps enrere. Més quan Stephen Elop ha afirmat que esperava poguéssim veure els primers terminals amb Windows Phone 7 en qüestió de mesos dins d’aquest mateix 2011. Un terminal d’aquest calibre no es concep, dissenya, prepara, fabrica i distribueix en qüestió d’uns pocs mesos.

Imatge projectada del prototip de Nokia amb Windows Phone 7
Imatge projectada del prototip de Nokia amb Windows Phone 7

Davant d’això, hom es pregunta: Stephen Elop va arribar i va fer acostar Nokia cap a Microsoft, o bé va entrar a la finlandesa com a part d’un acord ja tancat?

Durant mesos i, fins i tot, anys (almenys si hem de creure les afirmacions d’Elop) Symbian i Windows Phone 7 coexistiran en l’ecosistema de terminals Nokia, i es facilitarà la migració de la comunitat de desenvolupadors d’un a l’altre.

La tercera via

La pregunta estrella de la jornada era, evidentment, el perquè. Elop va atacar aquest tema en primer lloc explicant la situació de mercat dividint-lo entre iOS (Apple, iPhone) i l’ecosistema de fabricants Android, davant dels quals Symbian ha estat deixat entre línies com un projecte esgotat. Calia optar: o mantenir Symbian, desenvolupar MeeGo (que tot i haver arribat a una versió 1.x segueix sense estar preparat segons Elop) o bé optar per Android.

En aquest punt, el CEO de Nokia va definir la competència en el segment dels smartphones com una cursa entre dos, obviant totalment el paper de BlackBerry, i adduí que d’optar per Android, Nokia no hauria aportat res al mercat.

Seguint la mateixa lògica, si s’optava per Windows Phone 7, amb el potencial de mercat de la finlandesa (pressuposant que aconsegueixi mantenir les mateixes xifres o semblants durant els mesos/anys vinents), s’obria una tercera via amb un Windows Phone en condicions de competir en igualtat contra Apple i Google. I, òbviament, aquest ha estat el camí seguit.

Queden encara preguntes per resoldre, com la ruta exacta que seguirà Symbian fins al seu enterrament final, com es gestionarà la transició, o quin serà exactament el futur de MeeGo.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina