Steve Jobs declara la guerra oberta a Adobe

Compartir

FlashEl cofundador d’Apple aclareix públicament el que pensa sobre Adobe i el seu sistema de continguts multimèdia Flash.

Redacció – El factòtum d’Apple, el seu cofundador i CEO Steve Jobs, ha aclarit públicament mitjançant una carta oberta de la qual se’n fan ressò diversos Mitjans de comunicació, els motius que inclinen a la companyia que presideix a deixar de banda el llenguatge Flash d’Adobe i, per tant, els continguts online disponibles en aquest format, en els seus dispositius mòbils.

La carta de Jobs es basa en diferents eixos que analitzem a continuació, amb les corresponents rèpliques de les que ha estat objecte:

Un problema de seguretat i rendiment

Del que més ha acusat Steve Jobs a Adobe és del baix rendiment dels productes d’aquesta última sobre la plataforma de la poma mossegada, a més de les escletxes de seguretat que provoquen. Això és quelcom que Jobs ja va afirmar amb anterioritat a preguntes de l’audiència durant una de les seves intervencions públiques, i fins i tot va arribar a justificar que bona part de les vegades que es pengen els Macs es deuen, en realitat, al programari d’Adobe.

La web reduïda… o potser no tant

Apple aposta per HTML 5 per a la presentació de continguts multimèdia en línia -majoritàriament vídeo-, i davant l’acusació que els seus dispositius personals (iPhone, iPod Touch i iPad) proporcionen a l’usuari una experiència de navegació incompleta i reduïda en no permetre’ls reproduir les animacions Flash, Jobs ni afirma ni desmenteix ni puntualitza, però si que afirma que els principals llocs de vídeo en línia estan adoptant l’H.264 com a còdec (el que, al seu torn, fa pressuposar que aquesta és també l’aposta d’Apple).

Tot i això, Jobs no sembla adonar-se de que, a més del vídeo, molts llocs web es basen en animacions interactives creades emprant Flash, i que aquestes no poden ser vistes en els dispositius d’Apple.

Acusacions de tancament

Ambdós editors de programari s’acusen mútuament de ser "tancats", en clara referència a què per a cap dels dos, l’altre aposta per programari i estàndards oberts. Davant l’acusació abocada per Adobe, Jobs va admetre que la majoria dels productes d’Apple són propietaris, com l’iPhone OS, però va recordar que els d’Adobe ho són tots i que a la companyia de Cupertino aposten per estàndards oberts com l’HTML 5 en comptes de solucions tancades com ara Flash.

També va realitzar una al·lusió al motor WebKit, obert i en el desenvolupament de la qual ha participat Apple (que l’empra per al Safari), amb el que busca demostrar que la seva companyia està més propera al món del programari lliure que no pas Adobe.

Veto a les eines multiplataforma

Jobs no vol que els desenvolupadors de programari treballin amb eines que poden generar codi per a unes quantes plataformes, ja que així -sempre segons ell- no es treu el màxim rendiment de cadascuna d’elles. Flash permet programar per a Windows, Unix o Mac OS X (que no deixa de ser un Unix "maquillat"), i podríem dir que és una de les eines multiplataforma per excel·lència.

Naturalment, Apple busca excloure aquesta mena d’eines de programació, quelcom que ja va demostrar àmpliament i en detriment, precisament, d’Adobe, en impedir mitjançant la llicència del SDK per a l’iPhone OS 4.0, que s’emprin compiladors creuats.

Vendetta personal?

Un bon amic meu, molt introduït en el tema informàtic, em va comentar l’altre dia que la tensió entre Apple i Adobe es deu al fet que “a Apple mai els perdonaran que traguessin el Photoshop [una determinada versió que ara no recordo] abans per a Windows que per a Mac”; això podria convertir l’animadversió a Adobe que semblen tenir darrerament a Cupertino en quelcom personal, potser del mateix Steve Jobs. Aquest punt és quelcom que han afirmat diversos blogs i llocs web.

Però un punt sembla anar en contra d’aquesta afirmació: Jobs només veta a Flash en els dispositius mòbils, mentre que per a l’àmbit dels ordinadors es conforma amb queixar-se d’ell però sense moure un dit per a limitar el seu abast. El futur apunta a un major pes específic dels dispositius mòbils, així que ja no cal preocupar-se per la seva evolució en les plataformes de sobretaula?

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina