Sun Microsystems actualitza Solaris enmig de la incertesa sobre el seu futur

Compartir

SolarisEls dubtes amb els que es troba el projecte lliure OpenSolaris contrasten amb l’especial interès que Oracle ha mostrat per Solaris, que ha esdevingut una de les principals motivacions per a l’adquisició de Sun.

Redacció – Sun Microsystems ha alliberat la darrera actualització a la versió 10 del seu sistema operatiu Solaris, que porta com a numeral el 5/09. Les seves principals novetats es centren en el camp de la virtualització, la seguretat i les comunicacions de xarxa, a més d’haver estat optimitzat per als nous processadors Xeon d’Intel. Aquests xips regnen en el terreny dels servidors, el camp en el què Solaris té el seu feu.

Les capacitats de clonació de contenidors han estat millorades. Aquestes són àrees en les que es pot virtualitzar una màquina a partir del mateix sistema operatiu instal·lat. Seria com una altra instància en execució del mateix nucli i serveis. Aquesta facilitat de clonació es deu també al potent sistema de fitxers ZFS, el qual proporciona a més una funcionalitat de creació de còpies de seguretat semblant al Time Machine d’Apple (snapshots de l’estat del sistema en un moment determinat).

La seu central de Sun

Les capacitats de clonació faciliten que, per exemple, un administrador de sistema pugui crear un servidor web en qüestió de minuts.

Per dur a terme la descàrrega de Solaris 10 5/09 és necessari que ens donem d’alta a la xarxa de Sun Microsystems, un tràmit per al qual només haurem d’omplir un formulari en línia.

Mentre Sun actualitza la seva plataforma Unix sense molta fanfàrria informativa, els mitjans de comunicació especialitzats si li han dedicat una certa atenció, potser fins i tot més que la que hauria rebut si no s’hagués dut a terme la seva adquisició per part d’Oracle. La pregunta que li ve al cap a tothom no és tant què passarà amb aquesta plataforma, sinó què serà del projecte lliure OpenSolaris.

Solaris és un dels productes de Sun que més li van interessar a Oracle a l’hora de posar la seva proposta sobre la taula, juntament amb la plataforma Java i el negoci de servidors de la companyia adquirida. És obvi que no només no el deixarà morir, sinó l’impulsarà activament. Tot i això, la incògnita és què farà amb el seu “germà” OpenSolaris, un projecte basat en una comunitat de programadors independent, tutelada en certa mesura per Sun Microsystems i de la qual aquesta es nodreix per a construir el seu propi sistema Solaris. Oracle no ha estat fins a la data gaire “amiga” del programari lliure, però podria optar per seguir la línia de Sun i deixar que aquesta guiés les seves passes per la gran experiència que té acumulada.

En qualsevol cas, el futur no s’acaba d’aclarir per a la majoria dels projectes basats en productes de Sun, com OpenOffice, VirtualBox o MySQL. Aquest darrer és el que més preocupació pot causar, ja que la base de dades li fa la competència a les solucions d’Oracle.

Solaris 11 per a mitjans del 2010?

Mentre es publica aquesta nova revisió de Solaris, The Register especula amb la possibilitat de què la propera iteració principal de la plataforma de Sun, Solaris 11, estigui a punt per a l’any vinent. El rotatiu britànic apunta a què la companyia està disminuint el ritme amb què publica novetats per a Solaris 10, fet que podria indicar que la majoria d’aquestes es reservaria ja per a Solaris 11.

El Reg”, com també és conegut popularment el rotatiu, cita fonts properes a la multinacional recentment adquirida per Oracle que afirmen que aquesta ha estat dient entre els seus clients que Solaris 11 estarà a punt per a mitjans del 2010, malgrat que no hi ha una data definitiva fixada. A més dels motius tècnics d’evolució del mateix sistema, ens podem trobar amb què Oracle doni alguna mena de cop de timó que faci variar aquesta previsió, ja que encara és una incògnita com gestionarà la companyia de les bases de dades la seva nova adquisició.

Més informació:

Document de Sun Microsystems que repassa totes les principals novetats incloses en Solaris 10 5/09

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)