Sun Microsystems i el PIC creen a Barcelona un centre de refer

Compartir

El Centre té una capacitat d’emmagatzematge de disc d’1 petabyte i arriba a intercanviar un cabal de 10 gigabits de dades per segon amb el CERN. Mitjançant l’acord amb Sun el PIC adquireix prioritat per conèixer, testejar i implantar les solucions de maquinari i programari més innovadores.


Agències – Sun Microsystems i el Port d’Informació Científica (PIC) creen a Barcelona un Centre de Referència en Emmagatzematge Massiu de Dades Científiques per donar suport a comunitats internacionals d’investigació. El centre desplega una capacitat d’emmagatzematge en disc d’1 petabyte (un milió de gigabytes) amb possibilitat de doblar anualment aquesta capacitat per donar suport a les creixents necessitats de gestió de dades a les què s’enfronten els científics, entre elles les de l’accelerador Large Hadron Collider (LHC) del CERN.

Ubicat a la Universitat Autònoma de Barcelona i nascut com a fruit de la col·laboració entre el Ministeri de Ciència i Innovació –a través del CIEMAT i del Programa Nacional de Física de Partícules- i la Generalitat de Catalunya -a través del DIUE i l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE)- el PIC és des del mes de desembre de 2003 el Centre Regional de nivell Tier-1 a l’Estat Espanyol per al procés i emmagatzematge de dades del més gran accelerador de partícules del món, l’LHC (Large Hadron Collider) que, des del CERN (Laboratori Europeu per a la Física de Partícules) -Ginebra, Suïssa-, s’encarrega de reproduir condicions semblants a les que es van produir en el Big Bang per permetre als investigadors estudiar els orígens de la matèria. En aquests moments, el PIC està compartint amb el CERN un cabal de 10 gigabits de dades per segon.

Mitjançant l’acord signat avui, Sun Microsystems concedeix al PIC la categoria de Centre de Referència Sun en Emmagatzematge Massiu de Dades Científiques a escala mundial. Com explica Manuel Delfino, director del PIC, “es tracta d’un pas important perquè el PIC pugui complir el seu objectiu de servir com a centre coordinador de computació científica en un entorn massiu de dades, en especial els produïts per l’LHC. Els servidors de dades Sun operats pel PIC estan integrats a la Grid mundial mitjançant programari escrit en Java. Dins d’aquest entorn, cal mantenir fiabilitats i rendiments operatius sense precedents emprant tècniques que explorarem conjuntament amb Sun Microsystems”.

Per a Josep Fígols, director de l’àrea Nord-est de Sun Microsystems Ibèrica “és molt gratificant per a nosaltres formar part d’aquest projecte amb el PIC que, des de la seva seu a Barcelona, té grans perspectives d’ampliar el seu radi d’acció a altres disciplines científiques ampliant aquesta enorme capacitat d’emmagatzematge a la investigació en matèries com ara enginyeria mecànica, cosmologia, astrofísica o medicina entre d’altres”.

Emmagatzematge massiu de dades, programari de Virtualització i Gestió Integral

El Centre disposa de servidors de disc Sun Fire X4500, sistema operatiu obert Solaris i tecnologia de programari de virtualització i gestió integral Sun xVM Ops Center, constituint solucions amb el màxim rendiment, fiabilitat i facilitat de desplegament i operació per a les tasques de superemmagatzematge requerides per l’LHC. En el marc de l’acord es contempla igualment que el PIC pot beneficiar-se des de ja dels programes “Early Access” (en el cas del programari) i “Beta Testing” (en el cas del maquinari) de Sun Microsystems, el que garanteix al PIC accés directe als nivells més alts d’enginyeria de Sun Microsystems, així com participar en la petició de noves funcionalitats segons les seves necessitats ho requereixin.

Un referent mundial en tecnologia Grid Computing

A més del treball clau amb l’LHC, cal destacar que el PIC coordina el centre d’operacions per a Espanya i Portugal de la infraestructura Grid internacional EGEE (Enabling Grid for E-science) co-finançada pel Programa Marc en R+D de la Unió Europea, pel que passa a ser considerat una de les principals referències en Grid Computing a l’Estat Espanyol.

Com explica Delfino, “la tecnologia Grid Computing és aquella que, d’una manera molt semblant a com s’estructuren les xarxes elèctriques, parteix de diversos centres de procés de dades principals i, en forma de raïm, va interconnectant els ordinadors amb els quals treballen centenars d’investigadors en els diferents països. Així, es pot emmagatzemar i gestionar un enorme volum de dades en diversos centres repartits per tot el món, fer un processament dels mateixos i, posteriorment, proporcionar, de manera global, a cada investigador, les dades que requereix per a la seva investigació. D’aquesta manera, s’agilitza en gran mesura la tasca de l’investigador”.

El PIC està considerat com a estratègic per les institucions que l’han potenciat, creat i desenvolupat. En aquest sentit les inversions són d’uns 2 milions d’euros l’any. Un equip de més de 25 professionals altament qualificats vetlla pel funcionament dels serveis, aconseguint una de les fiabilitats més altes d’entre els 11 centres Grid Tier-1 de tot el món. La Comissió Gestora que governa al PIC compta entre els seus membres amb la Comissionada per a Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, als Directors del CIEMAT i l’IFAE, i al Vicerector de Projectes Estratègics de la UAB.

Més informació sobre l’LHC
Més informació sobre el CERN
Més informació sobre el PIC

Guillem Alsina