Sun Microsystems llança JavaFX

Compartir

Mobile World Congress 2009Compta amb el suport de pesos pesants de la indústria de la talla dels fabricants Sony Ericsson i LG, o les operadores Orange i Sprint.


Redacció/Nota de premsa – Sun Microsystems ha aprofitat el Mobile World Congress per dur a terme el llançament de JavaFX, la seva aposta en el segment RIA per fer front a Adobe (Flash) o Microsoft (Silverlight).

JavaFX treballa sobre la base proporcionada pel llenguatge Java (en telèfons mòbils, per Java ME) per a proporcionar una capa que permet l’execució d’aplicacions RIA (Rich Internet Applications) en el nostre telèfon, navegador de sobretaula o sistemes empotrats com ara televisors.

Aquesta mena d’aplicacions ha de ser capaç de treballar de manera fluida amb continguts multimèdia, àudio, vídeo i facilitar la interactivitat, pel què en certa mesura es pot veure a JavaFX com una extensió multimèdia de Java ME.

L’apartat gràfic, les API’s per a crear una interfície d’usuari rica amb facilitat, era precisament el punt que li mancava a Java, segons admet Param Singh, Director Sènior de Màrqueting per a Sun Microsystems. Amb Java ME, per a incloure una interfície moderna en el seu programa, el desenvolupador havia de començar de zero cada vegada. Amb JavaFX es soluciona aquesta absència, proporcionant als dissenyadors i desenvolupadors tot allò necessari per a crear interfícies riques, funcionals i visualment atractives.

Els programes desenvolupats amb JavaFX són multiplataforma, executant essencialment el mateix codi en un ordinador de sobretaula i en un telèfon mòbil. Això també facilita enormement la tasca del desenvolupador, que pot centrar-se en la seva creació deixant de banda l’haver de pensar en cada plataforma en la qual serà executada, una tasca que requerirà un mínim treball per adaptar aspectes puntuals com ara la pantalla, molt diferent en un mòbil que en un PC (molt més petita en el primer cas, evidentment).

Parlant de desenvolupadors, aquests disposen també d’un plug-in per a les populars aplicacions Photoshop i Illustrator de manera que un dissenyador gràfic pot treballar completament l’aspecte de la interfície i, mitjançant el plug-in esmentat, exportar el resultat de manera que aquest ja sigui codi aprofitable pel programador, amb la part gràfica de la interfície en format de fitxers .PNG que són cridats des del mateix codi. Això accelera en gran mesura el desenvolupament en minimitzar els problemes d’interacció entre la interfície i el codi i minimitzant el temps de coordinació que han d’utilitzar programadors i dissenyadors.

La càrrega de les aplicacions es porta a terme de manera molt ràpida i sense haver d’instal·lar res en el nostre ordinador o telèfon mòbil si ja disposem de suport Java en el sistema operatiu. Aquest és un dels grans avantatges d’aquesta plataforma si comptem que avui en dia és rar el dispositiu mòbil que no disposa d’intèrpret de Java.

En definitiva, Sun ha revitalitzat el veterà però no vetust Java, adaptant-lo al què els usuaris i desenvolupadors demanen en aquests nous temps en els quals els dispositius més petits i menys potents estan guanyant protagonisme.

Guillem Alsina