Sun vol portar el Java a l’iPhone

Compartir

Probablement al juny podrem descarregar la JVM (Java Virtual Machine) oficial per a l’iPhone i l’iPod touch.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons informen diversos llocs web dedicats a l’actualitat tecnològica, Sun Microsystems aprofitarà la publicació del SDK per a l’iPhone d’Apple per construir una màquina virtual Java per al telèfon mòbil de moda, ja que actualment no en té. Aquestes declaracions van ser fetes per Eric Klein, vicepresident de màrqueting de Java de la multinacional nord-americana.

Fins ara, els programes per a l’iPhone consisteixen en aplicacions web que s’executen en el navegador Safari i, a partir de l’alliberament del SDK, és de suposar que també es podran construir programes que s’executin de forma nativa sobre l’API de l’iPhone o de l’iPod touch. Java seria una d’aquestes aplicacions que, al seu torn, permetria l’execució dels habituals programes dissenyats i compilats per a l’entorn d’execució de Sun.

Segons les declaracions de Klein, d’ençà del recent anunci d’Apple de la versió 2.0 del programari de l’iPhone, Sun ha estat treballant a contrarellotge per veure si és possible implementar una JVM en aquest programari, i el veredicte ha estat que, efectivament, és possible. Les APIs que ho propicien i la documentació necessàries es troben a l’SDK que ja s’ha convertit en objecte de desig per a una bona part de la comunitat de desenvolupadors.

La JVM de Sun per a l’iPhone veurà la llum per al gran públic cap al juny, quan Apple posi en circulació la recentment anunciada versió 2.0 del programari per a l’iPhone i l’App Store, la botiga virtual d’aplicacions des de la qual es distribuiran programes de pagament o gratuïts/lliures. La JVM de Sun es distribuirà des d’aquest entorn, l’únic autoritzat i suportat per la companyia de Steve Jobs per distribuir el programari de l’iPhone.

Sun va anunciar fa alguns mesos que acabaria amb la línia Micro Edition (ME) de Java per a dispositius mòbils, creant màquines virtuals basades en l’edició estàndard (SE, Standard Edition). Tot i això, i segons les indicacions de Klein, aquesta màquina virtual per al telèfon i reproductor MP3 d’Apple encara es basarà en la tecnologia ME, tot i que més endavant inclourà característiques avançades que l’acostaran a JavaSE i JavaFX, essent aquest darrer l’entorn d’execució d’aplicacions RIA (Rich Internet Applications) de Sun.

Més informació:

Article a The Register, una de les publicacions que es fa ressò dels comentaris d’Eric Klein
http://www.regdeveloper.co.uk/2008/03/08/jvm_for_the_iphone/

Article a InfoWorld
http://www.infoworld.com/article/08/03/07/sun-iphone-java_1.html

Guillem Alsina