Symbian, a cor obert

Compartir

Telefonia mòbilEl microkernel d’aquest sistema operatiu per a telèfons mòbils ja és open source, essent entregat juntament amb diverses eines de programació. Tot i això, només menys d’un 11% de la plataforma sencera ha estat oberta fins a la data.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La Fundació Symbian va anunciar el passat dia 21 l’obertura del codi font del microkernel del seu sistema operatiu homònim, amb la qual cosa segueix el lent camí per a obrir la plataforma sencera com ja havia anunciat anteriorment, després de l’adquisició de la majoria dels seus actius per part de Nokia.

Symbian fou adquirida a mitjans del 2008, i des de llavors ja es va anunciar la creació de la fundació que porta el seu nom i l’obertura del seu codi font, en un procés lent mitjançant el qual, i fins ara, s’han obert 16 paquets d’un total de 139 que formen el sistema, el què representa un 10,70% del total. Tot i aquesta modesta quantitat, el present anunci revesteix gran importància, ja que el microkernel és la peça més important de tot el sistema, essent el que permet funcionar a Symbian en un telèfon.

Criticat per molts per haver-se quedat tecnològicament desfasat i no haver-se adaptat als nous paradigmes de la indústria amb prou rapidesa com per exemple amb la interfície multitàctil, Symbian ha perdut molta quota de mercat respecte a la que havia arribat a tenir amb anterioritat, ja que pràcticament monopolitzava el mercat de la telefonia mòbil. Avui, se les ha de veure amb rivals de la talla de BlackBerry, que ha conquerit els smartphones corporatius, l’iPhone, que ha seduït a bona part dels usuaris finals (especialment als més “techies”) i es llança també pel mercat empresarial, i el nouvingut Android, la “gran esperança blanca” per al món del programari lliure en general i de GNU/Linux en particular. A més, Windows Phone està a l’aguait i encara no es pot calibrar bé l’amenaça real que suposa el nou WebOS de Palm.

L’obertura del sistema sembla una opció per congraciar-se amb la comunitat de desenvolupadors, al mateix temps que s’obté d’aquesta el material necessari per a modernitzar la ja veterana plataforma.

A més del microkernel, Symbian ha obert també el kit de programació i l’emulador basat en QEMU per a provar els desenvolupaments sense requerir l’accés a maquinari. La descàrrega de tot el paquet pot ser duta a terme des del lloc web per a desenvolupadors de la Fundació.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)