Symbian: podria haver-hi vida després de la mort

Compartir

SymbianNokia ha completat l’obertura del codi font de la seva plataforma sota una llicència que podria permetre la seva modificació i ús per part d’altres fabricants i comunitats de desenvolupament.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – I, després d’aquesta introducció, ràpidament podríem preguntar-nos: qui pot estar interessat en una plataforma moribunda quan té Android al seu abast? Aquesta qüestió té múltiples respostes.

Nokia ha anunciat la fi del cicle d’obertura del codi font de Symbian, el seu fins fa poc (fins a l’anunci d’adopció de Windows Phone) sistema operatiu de capçalera que serà abandonat a mitjà termini en favor de Windows Phone, malgrat el fet que encara es llançaran terminals basats en ell al llarg d’un període de temps encara per determinar i que podria arribar als dos anys.

La dita obertura ha estat realitzada sota la llicència EPL (Eclipse Public License), aprovada per l’OSI (Open Source Initiative) i la FSF (Free Software Foundation) com a lliure, pel que permet la modificació i ús d’aquest codi font.

Això, en teoria, hauria de permetre que qui estigui interessat pugui adaptar el sistema operatiu per al seu ús en qualsevol dispositiu, com ara un smartphone (tasca que té encomanada a Nokia), tablet, netbook o dispositiu encastat (embedded). La pregunta clau és: a qui li podria interessar tal possibilitat? i, és més: podria interessar-li a algú?

Lògicament, això és difícil, i més existint alternatives com Android, però hem de comptar en primer lloc que tota plataforma de programari té els seus partidaris així com els seus detractors, i Symbian no n’és una excepció. Si ens centrem en els partidaris, podrien haver-hi grups de programadors que adaptin aquesta plataforma per al seu ús amb smartphones que en principi no la utilitzen com a sistema principal. Hi ha casos semblants amb altres sistemes de codi obert, com Android, que ha arribat a ser instal·lat en un iPhone o en un Nokia N900 (que ve de sèrie amb Maemo).

Si a més comptem amb que és possible (i així s’ha demostrat) fer que Symbian funcioni sobre maquinari x86*, tenim l’escenari perfecte per tal que grups de hackers amants d’aquesta plataforma s’entretinguin fent experiments que portin al seu funcionament sobre maquinari basat en aquesta arquitectura, com ara netbooks construïts al voltant dels processadors Intel Atom o els Fusion d’AMD.

Una altra opció seria el seu ús i posterior desenvolupament per part d’empreses que vulguin disposar d’una plataforma pròpia. En el cas que ens ocupa, fabricants orientals de mòbils i, més concretament, de la Xina (regió i país en concret en els quals aquesta plataforma és encara líder de mercat), que podrien estar més que interessats en utilitzar Symbian adaptat a les seves creacions per aprofitar la base de programari existent per a aquest sistema i la popularitat de la qual gaudeix entre els usuaris.

* Malgrat que el blog oficial de la Fundació Symbian va desaparèixer al mateix temps que ho va fer la mateixa organització, gràcies a la caché de Google podem comptar amb una còpia del post en el qual explicaven tal èxit.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina