Tails, el sistema operatiu “a prova de la NSA”

Compartir

Està basat en Debian, i configurat per defecte per navegar per Internet de manera anònima.

Tot i que la majoria de nosaltres no tenim secrets en el nostre ordinador que puguem considerar com a massa delicats per a què no hi pugui accedir el servei secret d’un país i que, segurament, aquests tampoc seran del seu interès, el dret a la intimitat i la privacitat és bàsic per a l’ésser humà, tots tenim dret a gaudir-ne, i sempre és molest que algú es pugui ficar en el nostre ordinador, saber quines pàgines web visitem i què escrivim en els nostres documents.

A més, el que avui no constitueix cap perill, demà es pot erigir en un motiu per ser escrutats per les forces policials d’un govern, encara que sigui una cosa que avui ens sembla extremadament inofensiva.

Per a qui estigui preocupat per la seva privacitat i intimitat, i, especialment, per a aquelles persones que facin ús d’ordinadors connectats a Internet amb els quals realitzin una tasca política contrària a un règim polític no democràtic o puguin córrer algun tipus de risc degut als llocs web que visiten o els documents que tinguin en el disc dur del seu ordinador, ha nascut la primera versió estable (1.0) d’un nou sistema operatiu basat en Debian GNU/Linux anomenat Tails, que proporciona eines per navegar i treballar de manera anònima.

Debian ja és conegut entre la comunitat tecnològica com un sistema operatiu segur, robust i versàtil, molt fiable per a tota mena de tasques, tant en l’apartat servidor com en els escriptoris, tot i que acaba sent més emprat en el primer, i relegat normalment als ordinadors desktop de tècnics i persones més enteses i, això si, com a base per a altres variants més “amigables” per a l’usuari final.

Tails està configurat per defecte per navegar per Internet de manera anònima emprant la xarxa Tor, només que anonimitzant no només el tràfic corresponent al servei web, sinó a tots els serveis de La Xarxa que emprem (missatgeria instantània, xats per IRC, FTP, correu electrònic,…). També ofereix eines d’encriptació de volums de disc.

El sistema operatiu s’ofereix en forma de Live DVD o Live USB que es pot descarregar, gravar al dispositiu i reiniciar l’ordinador amb ell, emprant-lo sense haver-lo d’instal·lar a disc dur i sense deixar qualsevol rastre d’ús a la màquina.

Malgrat que aquesta és la versió 1.0, Tails porta ja cinc anys de camí sota el nom d’Amnesia.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: