Take This Lollipop, conscienciant sobre els perills d’Internet

Compartir
El teu perfil de Facebook pot ser un premi per a un cibercriminal o un psicòpata

El teu perfil de Facebook pot ser un premi per a un cibercriminal o un psicòpata

Sota la pell d’una pàgina web que sembla un senzill divertimento s’hi amaga en realitat un psicòpata que vol obtenir les nostres dades del Facebook per a penetrar en les nostres vides… o, almenys, això és el que podria passar si aquesta eina de conscienciació fos realment una trampa online, quelcom que pot passar amb més freqüència del que imaginem.

Cada dia ens és més fàcil registrar-nos a qualsevol pàgina web emprant per a això els connectors que Twitter o Facebook posen a disposició dels desenvolupadors per tal que aquests els implementin en els seus llocs i nosaltres, els internautes, puguem amb això engreixar el nombre de dades que disposen en el seu poder (a més de fer-nos la vida més còmoda, certament). Però això també amaga un perill: les falsificacions que els cibercriminals fan d’aquestes facilitats.

Amb l’objectiu de conscienciar els internautes sobre els riscos de donar el seu nom d’usuari i contrasenya a tots els llocs en els quals els hi sol·liciten, ha nascut la iniciativa Take This Lollipop(literalment, “agafa aquesta piruleta”), amb la qual es busca atemorir als internautes sobre a qui poden acabar arribant aquestes dades.

Quan s’entra en aquest lloc web, es veu una imatge d’una piruleta i es convida a connectar-se a l’internauta a través de Facebook Connect, una facilitat que ens permet accedir a l’interior d’un lloc web sense haver-nos-hi de donar d’alta només amb el nostre nom d’usuari i contrasenya de Facebook. Amb aquesta iniciativa, la xarxa social de Mark Zuckerberg pretén substituir al Passport de Microsoft i a l’OpenID com a sistemes d’identificació universals a Internet, fent-se més poderosa en convertir-se en proveïdora de serveis per a tercers.

El que es veu després és de pel·lícula de terror al més pur estil de Hollywood, però sense la sang i personalitzada: un personatge que sembla un psicòpata, entra en el nostre compte i es dedica a furgar en el nostre perfil i contactes. Òbviament, això és possible gràcies a la màgia del muntatge “on the fly” (en el moment) de la pel·lícula amb certs efectes que poden aconseguir-se fàcilment gràcies a la informació accessible a través de Facebook Connect.

El psicòpata de la pel·lícula de Take This Loliipop en plena feina

El psicòpata de la pel·lícula de Take This Loliipop en plena feina

La següent escena del metratge és el personatge central, aquest pretès psicòpata, que surt a buscar l’usuari desprevingut (en aquest cas, nosaltres mateixos, que ens hem connectat al lloc web) per a… bé, fer amb ell el que faci habitualment amb les seves víctimes qualsevol psicòpata.

L’advertència final de la pel·lícula personalitzada diu que la següent víctima serà un dels nostres contactes.

Després d’aquest truculent artefacte d’advertència s’hi amaga un perill molt real: els llocs web falsos creats per crackers que busquen robar identitats digitals per a, des d’elles, robar altres per mitjà de trucs, distribuir spam i realitzar estafes virtuals, a més del robatori directe en molts casos.

Un perfil de Facebook pot no semblar gaire cosa, però si des d’ell s’és capaç d’estafar a algun dels nostres amics o coneguts aconseguint sostraure-li una quantitat de diners, podem imaginar-nos el cop moral i les possibles conseqüències judicials als què ens podríem haver d’enfrontar.

Encara hi ha incauts que cauen en el scam nigerià tot i ser un estratagema evident, així que el millor consell que podem donar des d’aquestes ratlles és anar sempre amb molt de compte i la guàrdia ben alta a Internet.

 

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: