Les operadores de telefonia acabaran esdevenint revenedores d’ample de banda

Compartir
En algun moment del futur a mitjà termini, totes les nostres trucades es cursaran a través de tecnologia IP

En algun moment del futur a mitjà termini, totes les nostres trucades es cursaran a través de tecnologia IP

Movistar ofereix els SMS gratuïts a l’Estat Espanyol mentre que, als Estats Units, AT&T publica una app que permet la realització de trucades IP internacionals a un cost molt baix. El negoci de la veu+dades evoluciona al de només dades.

Aplicacions com Skype i WhatsApp estan fent que cada dia depenguem menys dels serveis que van a través de les línies de veu (com la veu pròpiament i els SMS) emprant com a substitut solucions sobre protocol IP.

En el cas de Skype, i per a aquells que encara no ho sàpiguen, és una aplicació que permet la realització de trucades de veu, fins i tot d’ordinador a telèfon convencional. Entre dos dispositius IP com dos ordinadors, el servei és gratuït, mentre que si truquem a un telèfon fix o mòbil marcant el seu número, se’ns cobrarà el preu d’una trucada local, aproximadament.

Per la seva banda, WhatsApp és un sistema de missatgeria instantània que funciona d’una manera semblant als SMS, però per un ínfim preu (no es cobra l’enviament de missatges, si no l’ús de l’app a un cost molt petit) i permetent la creació de grups, amb el que podrem tenir autèntics debats online.

L’ús d’aquestes utilitats juntament amb l’expansió de Twitter, Facebook i altres serveis online que faciliten estar en contacte i bescanviar missatges, i les seves corresponents apps per a smartphones, juntament amb les solucions que no es poden concebre fora d’una app per a aquesta mena de dispositius com Foursquare, han estat els detonants que els posseïdors de smartphones consumeixin menys minuts de veu i enviïn menys SMS.

Per si això no fos poc, la tendència és que les vendes de smartphones es disparin, i que en un futur a mitjà termini les diferències entre terminals convencionals i telèfons intel·ligents siguin molt difuses per l’augment de prestacions dels terminals més senzills.

Així les coses, algunes operadores com Movistar a l’Estat Espanyol o AT&T als Estats Units, ja estan intentant atraure clients cap a elles amb ofertes que apunten en el sentit d’entendre que les seves solucions de veu estan perdent el partida davant les tecnologies IP.

El cas d’AT&T consisteix en una app per a smartphones que permet trucar des dels Estats Units a un número de telèfon fora d’aquell país per un cost mínim (com una trucada local) emprant la veu sobre IP (VoIP). Movistar, a l’Estat Espanyol, ha començat a regalar els SMS als consumidors que contractin els seus plans de preus, ja que la caiguda d’aquest servei amb l’auge en l’ús de WhatsApp sembla indicar un final en què l’ús dels SMS s’anirà apagant gradualment.

Ja fa uns quants anys vaig sentir com un alt directiu d’una operadora de telefonia afirmava, en “petit comitè”, que al final el que vendran les operadores serà una línia, una connexió, ja sigui en el mòbil o en el fix, i que sobre aquesta línia passaran tots els serveis, ja siguin veu, dades o imatge.

Però, al mateix temps, insistia allargar la vida tot el possible a les tecnologies “convencionals” per amortitzar-les tot el possible i traure’n tot el benefici que es pugui a les infraestructures existents.

Doncs sembla que en aquest viatge estem.

 

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: