Telefónica col·laborarà amb la Universitat de Girona en l’àmbit de la R+D

Compartir

CibersocietatEl Parc Científic i Tecnològic d’aquesta institució educativa fou ahir el marc de la signatura del conveni de col·laboració que uneix ambdues entitats per promoure la recerca i l’investigació científica a les comarques gironines, amb l’objectiu de què aquestes n’esdevinguin un referent.


Nota de premsa/Redacció – El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona fou ahir al matí l’escenari de la signatura del conveni de col·laboració entre aquesta institució de recerca i Telefónica, amb l’objectiu de promoure l’R+D (Recerca i Desenvolupament) i les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) a les comarques gironines. Han formalitzat l’acord la rectora Anna M. Geli, en qualitat de presidenta de la Fundació del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, i Kim Faura, director general de Telefónica a Catalunya. Ambdues entitats crearan un grup de treball conjunt que establirà les àrees prioritàries de desenvolupament perquè les comarques de gironines esdevinguin un referent en innovació, no tan sols a Catalunya, sinó també a l’Estat espanyol.

Amb aquest acord es pretén contribuir a la formació de professionals qualificats en TIC; promoure la internacionalització de l’R+D d’empreses del Parc Científic i Tecnològic, facilitant l’accés als programes promoguts per la UE i la seva possible incorporació als consorcis liderats per Telefònica I+D; facilitar l’accés d’empreses del Parc Científic i Tecnològic als projectes d’R+D promoguts per Telefónica I+D, i possibilitar, d’aquesta manera, la col·laboració en activitats de recerca. El Parc Científic i Tecnològic i Telefónica han detectat ja diverses àrees de col·laboració que abracen des de la formació de professionals qualificats en TIC fins a l’accés de les empreses ubicades en aquestes instal·lacions de la Universitat de Girona a programes europeus d’innovació.

És per això que el conveni preveu explorar la possibilitat que investigadors en formació de la Universitat de Girona puguin accedir al Centre de Telefónica I+D de Barcelona, on es desenvolupen tots els projectes d’innovació de les àrees d’Internet i Multimèdia del Grup Telefónica. Aquest centre, en el que hi treballen 220 investigadors de diverses nacionalitats, té una inversió prevista, per al període 2008-2011, de 100 milions d’euros, en serveis relacionats amb la televisió en tres dimensions (3D), publicitat interactiva, xarxes socials, televisió mòbil, o la mobilització d’aplicacions Web 2.0. Un dels projectes més ambiciosos que es pot desenvolupar a partir de la signatura d’aquest conveni és la implantació de plataformes tecnològiques avançades, com la instal·lació d’un CITILAB al Parc Científic i Tecnològic, un tema que serà analitzat en el marc d’aquest acord per tal de dotar aquestes instal·lacions de serveis de valor afegit que permetin divulgar més àmpliament els projectes de recerca que desenvolupen les empreses.

El conveni subscrit ahir també pretén promoure la internacionalització de la R+D de les empreses ubicades al Parc, facilitant el seu accés als programes promoguts per la Unió Europea, o incorporant-les als consorcis d’investigació que lidera Telefónica. Així mateix, entre els objectius del conveni, es preveu que Telefónica doni suport als projectes de recerca desenvolupats per les empreses del Parc Científic i Tecnològic a través de mecanismes de capital risc en els que participa la companyia de telecomunicacions.

L’acord també permetrà desenvolupar projectes relacionats amb les TIC, com configurar l’entorn de les comarques de Girona com un espai on testejar tecnologia, organitzar jornades divulgatives amb els principals agents del territori, o establir mecanismes de relació entre les diferents organitzacions empresarials de Girona i Telefónica, per exemple, per posar en valor la tasca duta a terme en el nostre centre d’R+D.

Guillem Alsina