Tendències que podrem veure en el Mobile World Congress

Compartir

Mobile World Congress 2009Molts netbooks, Android, interfícies multitàctils i xarxes socials en widgets són les tendències a les quals apunta el congrés.


Guillem Alsina, autor d'aquest articleGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – S’acosta un any més el Mobile World Congress, el congrés mundial de telefonia mòbil que convertirà durant uns dies a Barcelona en la capital mundial d’aquests dispositius i tecnologies. Les principals companyies del sector aprofiten aquests dies per donar a conèixer els productes, serveis i estratègies que constituiran el seu catàleg per als propers dotze mesos.

Per a aquesta edició, els camps en els quals més probablement es presentaran novetats d’interès són els següents:

– Connectivitat de banda ampla per a netbooks. Els ultraportàtils més petits estan de moda, essent els aparells més buscats i venuts d’aquestes passades festes nadalenques. La connectivitat HSPA (família de tecnologies que engloba l’HSDPA, HSUPA i HSPA+) és encara una assignatura pendent entre la gran majoria d’aquests dispositius, tot i que els usuaris cada cop ho demanen més. És per això que en la present edició del congrés hi veurem un gran nombre de propostes de maquinari per integrar aquesta connectivitat, encara que serà una aposta de futur a mitjà termini més que de futur immediat. També serà, probablement, el que menys destaquin els mitjans de comunicació per ser menys espectacular, encara que sense cap mena de dubte serà del més important que es presenti al saló.

Netbook

– Telèfons mòbils amb Android. De moment només en tenim un al nostre abast, el T-Mobile G1 fabricat per HTC, encara que també hem sentit rumors d’altres aparells que estarien essent ultimats per les altres companyies que formen part de l’Open Handset Alliance com Motorola, Samsung, Sony Ericsson o la mateixa HTC. En els casos de Motorola i Sony Ericsson, la voluntat d’allunyar-se de Symbian (des de fa uns mesos en mans de Nokia, el seu principal rival) pot jugar un paper decisiu per a què llancin algun terminal amb Android.

– Palm Pre i WebOS. El nou telèfon i el també estrenat sistema operatiu WebOS seran una de les principals atraccions de la fira. Si Palm juga bé les seves cartes i aconsegueix ser el centre d’atenció durant els dies del congrés, és possible que estiguem presenciant la renaixença de l’au Fènix per a aquesta companyia.

Palm Pre

– Widgets i xarxes socials. Diferents tot i que relacionats; d’una banda, les petites aplicacions anomenades widgets o gàdgets estan guanyant popularitat i ús tant en els escriptoris informàtics com en els telèfons, i se’ls preveu un futur brillant pel que no faltaran a la seva cita a Barcelona brillant amb llum pròpia gràcies a plataformes com les de Yahoo!, Nokia o Opera.
El seu ús principal, tot i això, és previsible que estigui lligat a xarxes socials com ara Facebook o Hi5 per permetre als usuaris estar presents constantment en el seu perfil on sigui que es trobin.

– Amb els dits és millor. Les interfícies multitàctils dominaran el panorama dels llançaments de nous terminals (es parla fins i tot d’Acer com candidata a adoptar-la en el probable llançament d’un telèfon durant el congrés).

– Serveis de geoposicionament. Un futur a mitjà/llarg termini en les primeres edicions, a curt termini en les dues darreres i que ha arribat el moment en què es converteixi en present. Amb la inclusió de dispositius i programari a ells dedicats en gairebé tots els telèfons moderns i smartphones, a partir d’aquest proper congrés explotaran els seus usos fins a límits inimaginables. És probable que les empreses que proporcionen aquest tipus de serveis augmentin la seva superfície d’exposició en aquesta edició.

– WiMax, Femtocell. Noves tecnologies de connectivitat que ja són present i comencen a implantar-se i popularitzar-se.

– Televisió en el mòbil. Tot un clàssic des de la primera edició que es va celebrar a Barcelona i, a la vegada, puc atrevir-me a dir que "molt soroll per no res"; si bé a l’orient està triomfant, per aquí la TV en el mòbil no està funcionant gaire bé. Preus prohibitius, oferta insuficient i poca confiança en general estan actuant com a llast. No es preveu res de nou però si molta presència i debat sobre el tema, tot un clàssic d’aquest esdeveniment com ja he indicat.

– iPhone. Malgrat que no és nou per a la indústria i Apple no compta amb representació oficial a la fira, sempre és present d’una o altra manera (gairebé m’atreviria a dir que per això a Apple no li cal realitzar la despesa per anar al congrés tot i que, de fet, bé hi és). La versatilitat i popularitat d’aquesta plataforma farà que es presentin noves solucions de programari per a ella. Res espectacular però si molt nombrós.

– Yahoo!. Després de tot l’affaire Microsoft que va esclatar precisament en vigílies del passat congrés, la multinacional nord-americana necessita com l’aire que respira donar bones notícies a treballadors, inversors, accionistes i a la premsa en general. No s’ha de descartar algun anunci interessant com el de l’any passat en el qual va donar a conèixer la seva suite de comunicacions integrades per a telèfons mòbils.

Per descomptat, això són suposicions basades en el que es comenta a la Xarxa i l’experiència del què han estat les anteriors edicions del congrés juntament amb les corrents d’opinió que es mouen en diversos fòrums de la indústria de la telefonia mòbil, tot i que ja sabem que, a vegades, els fets difereixen amb més o menys intensitat de les previsions fetes a priori. En una setmana escassa ho sabrem…

Guillem Alsina