Titulars sensacionalistes: Firefox NO és el navegador líder a Europa

Compartir

FirefoxMalgrat que Firefox 3 supera la quota de mercat de l’IE 7, si sumem les xifres de totes les versions del navegador web de Microsoft, aquest encara continua regnant en el vell continent.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – A les estadístiques se’ls pot fer dir el què hom vulgui si se les mira i interpreta de determinada manera o si ometem certes conclusions o només n’esmentem d’altres. Això és el que sembla estar passant a la premsa especialitzada, que en aquests darrers dies ha estat vociferant als quatre vents que Firefox ja té més quota de mercat a Europa que l’Internet Explorer. Això és veritat però només parcialment.

Segons les estadístiques publicades per StatCounter, per primera vegada Firefox 3.0 ha sobrepassat a Europa el percentatge d’usuaris que té l’Internet Explorer 7 de Microsoft (35,09% contra 34,51%). Això ha desfermat la “creativitat” dels articulistes que ràpidament han publicat espectaculars titulars anunciant que Firefox havia batut a Microsoft en el vell continent. Si i no.

Si bé la versió 3 de Firefox supera en nombre d’usuaris a l’IE 7, Firefox 2 només obté una quota de mercat del 3,1%, mentre que la de l’IE 6 és de l’11,92% i el nou IE 8 ja ha seduït al 2,37% dels internautes. Si fem números, veiem les coses més clares: Firefox (entre totes les seves versions) té un 38,19% del mercat europeu enfront d’un 48,80% de l’Internet Explorer. Per deu punts percentuals, la companyia de Redmond continua dominant aquest sector a Europa. Si estenem aquestes estadístiques a tot el món, IE 7 es fa amb el lideratge indiscutible, amb el 38,6% del pastís per a ell sol, seguit pel Firefox 3 amb un 25,7% i l’IE 6 amb el 21,81%.

La situació europea és deguda al gran èxit de Firefox en països com Finlàndia, en el qual té una quota de mercat del 47,24%, tot i que gairebé el 90% dels ordinadors del país nòrdic funciona amb Windows XP o Vista. Estònia també és un dels països en els quals Firefox 3 sobrepassa a l’IE 7 (39,8% enfront de 29,69%), mentre que a França la situació és la inversa (IE 7 52,48% i Firefox 3 27,77%) i molt semblant a la situació britànica (IE 7 49,03%, Firefox 3 24,31%).

Tal vegada el país més decisiu en aquesta particular contesa sigui Alemanya, tant per volum de població com per diferència d’usuaris de Firefox. En total, un 54,63% dels germànics aposten per la guineu de foc, mentre que només un 22,78% ho fa per l’IE 7.

En cap altre continent es dóna la mateixa situació que a Europa, malgrat que com he intentat expressar en els paràgrafs anteriors, els nombres varien en àmplia mesura segons els països de procedència dels internautes.

Independentment d’aquestes dades, del què no hi ha cap mena de dubte és de l’espectacular pujada experimentada pel navegador lliure descendent de Mozilla, que des de l’agost-setembre del 2008, ha experimentat en el vell continent una pujada continuada, mentre que les diferents versions del browser de Microsoft han davallat sensiblement amb l’excepció de l’IE 8.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina