Tizen segueix endavant

Compartir

Tot i els rumors que apuntaven cap a una congelació del projecte després de la venda de Motorola a Lenovo i la signatura de l’acord de patents entre Samsung i Google, sembla que el desenvolupament de Tizen no s’atura i, independentment que sigui presentat o no al MWC, se li afegeix la capacitat d’executar apps d’Android.

Tizen en desenvolupament el 2012. Imatge de l'usuari thp4 a Flickr sota llicència Creative Commons

Tizen en desenvolupament el 2012. Imatge de l’usuari thp4 a Flickr sota llicència Creative Commons

Molts analistes opinaven que, amb la venda de Motorola a Lenovo i, per tant, amb l’eliminació de la possibilitat que Google fabriqui smartphones propis (suposició equivocada), els fabricants que aposten per Android i especialment Samsung, quedaven més tranquils amb la companyia del cercador, ja que aquesta no podrà entrar a fer-los la competència en el seu mateix camp.

Especialment, aquesta conclusió feia referència a Samsung, líder mundial en vendes de terminals de telefonia mòbil, ja que al fet de treure’s de sobre Motorola s’hiafegia l’acord de patents que Google signava amb la sud-coreana, i que segons els mateixos analistes, relacionava més fortament ambdues companyies.

Víctimes d’aquest acord? Una d’elles Tizen, la plataforma de programari de Samsung hereva de MeeGo. Segons la mateixa tesi, la sud-coreana congelaria el seu desenvolupament o, directament, no la presentaria, apostant al 100% per Android com a sistema operatiu per als seus smartphones i tablets, cosa que Google hauria buscat. Els insistents rumors de presentació dels primers terminals funcionant amb Tizen al Mobile World Congress d’enguany semblaven, doncs, destinats a perdre’s en el record.

Però, quina relació ha de tenir un acord de patents per evitar demandes creuades i la venda del ‘residu’ de la compra de Motorola un cop Google ha aconseguit el que més li interessava? Sembla que poca o cap, ja que Tizen segueix el seu normal desenvolupament, independentment que pugui arribar o no a ser presentat al congrés mundial de telefonia mòbil de Barcelona, ​​més endavant o fins i tot que el projecte sigui congelat en un futur, que no serà per aquesta causa.

L’últim que hem pogut saber, a través de la revista Technology Review del prestigiós MIT, és que Tizen ha guanyat la possibilitat d’executar apps d’Android gràcies a una capa d’emulació anomenada OpenMobile ACL (d’Application Compatibility Layer), seguint amb això el camí que altres sistemes operatius mòbils (BlackBerry OS 10, Sailfish OS) han utilitzat per poder disposar d’un major nombre d’aplicacions i de més diversitat en el seu catàleg.

Es considera que la clau de l’èxit d’un sistema operatiu modern per a dispositius mòbils és, a més d’un bon rendiment en el terminal, que hi hagi una gran varietat d’aplicacions a disposició de l’usuari, i els que més en tenen són l’iOS d’Apple (molt tancat, una opció que no pot ser tinguda en compte per utilitzar les seves apps) i el més obert Android.

És per això, per la facilitat per poder executar les apps d’Android gràcies a la fàcil implementació de màquines virtuals que ho permetin, a l’obertura del seu ecosistema i a l’abundància d’apps, que la plataforma del robot verd és la preferida per buscar sinergies i mimetismes des de les plataformes puixants, tot i que això perjudica el seu propi sistema d’apps natives a curt termini, malgrat que, de tenir èxit i a llarg termini, podria acabar beneficiant-les.

Samsung també ha posat en línia el que sembla destinat a ser la botiga online d’apps per al seu sistema operatiu, TizenStoreI per si queden dubtes de si aquesta està directament relacionada amb la sud-coreana, res per aclarir-les com buscar el nom de Samsung a les condicions d’ús d’aquest servei.

Potser no el veiem estrenar-se a Barcelona, ​​però tot apunta que en la roda de premsa que la firma celebrarà el dimarts 25 (vint-i-quatre hores després de l’esdeveniment Unpacked en què probablement mostrarà al món el Galaxy S5) veurem, per fi, els primers terminals Tizen.

Quin serà el resultat de què la primera marca fabricant de smartphones del món disposi de la seva pròpia plataforma? Tot dependrà de com aposti per ella i de com la vengui. ¿Us imagineu una versió del Galaxy S5 amb Tizen, podent executar tot el programari d’Android i a un preu més econòmic que el seu homòleg amb el segell de Google?

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: