Toc d’alerta a Microsoft?

Compartir

La companyia presenta, en els seus darrers resultats trimestrals, les primeres pèrdues en 20 anys.

Microsoft és una companyia acostumada a guanyar, i malgrat que aquesta màxima no hagi valgut per a tots els mercats en els darrers anys (Internet, per exemple, camp en el qual és un dels principals jugadors però no el primer), si que no ha deixat de valdre per al terreny financer, ja que ha continuat generant beneficis exercici rere exercici.

Aquesta ratxa, que s’ha mantingut inalterada al llarg de les últimes dues dècades, s’ha truncat amb els darrers resultats trimestrals presentats pel gegant nord-americà, que per primera vegada en vint anys han donat pèrdues.

Significa això el principi de la fi de Microsoft com a imperi dominant en el món de la informàtica? Anem per parts en analitzar aquesta informació.

En primer lloc, les vendes de PCs tradicionals s’han vist afectades per dos factors: la crisi econòmica i la diversificació del mercat. Tablets i smartphones han seduït nombrosos consumidors que, en altres circumstàncies, haurien optat per adquirir un PC o un netbook.

En segon lloc, i segons informa el New York Times, l’estratègia d’oferta d’actualització a Windows 8 des de Windows 7 per un baix preu ha obligat a canviar la forma de comptabilitzar les vendes de Windows i els beneficis que aquestes han aportat, perjudicant el recompte final.

En tercer lloc, i malgrat que les vendes de smartphones equipats amb Windows Phone 7 van pujant a poc a poc, aquestes encara no són prou bones com per a contribuir de manera destacada als resultats de la companyia i compensar les despeses que Microsoft ha realitzat per dotar-se d’una plataforma competitiva en aquest segment i donar-la a conèixer al món.

Tornant a l’article del New York Times, podem trobar el quart i darrer motiu en la sagnia que ha suposat per a les arques de la companyia l’adquisició de Yammer.

És això un indici de la decadència de Microsoft?

És una pregunta lògica, tot i que la resposta és un no indubtable. La companyia de Redmond ha presentat recentment iniciatives com la seva línia de tablets Surface, a més que encara queden per sortir al mercat els tablets basats en Windows 8 d’altres fabricants de maquinari.

Els consumidors també han de decidir si recolzen a Windows Phone en l’àmbit de la telefonia mòbil, en la qual ha començat a donar les seves primeres passes d’una manera satisfactòria però no prou ràpida. De fet, Nokia encara hauria de presentar diversos models més per poder comptar amb una gamma prou representativa en el mercat basada en la plataforma de programari de la companyia de Redmond.

Podria ser que Microsoft encara es pugui enfrontar a un trimestre més de pèrdues, doncs fins a l’octubre no surten a la venda els dispositius basats en Windows 8. Serà a partir d’aquest moment i al llarg del següent any que haurem d’observar el rendiment de mercat que ofereixin els productes basats en programari de Microsoft.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: