Toshiba ofereix suport per a OpenSolaris

Compartir

SolarisLa multinacional japonesa és la primera en oferir portàtils amb l’Unix lliure promogut per Sun preinstal·lat, una opció que sembla competir amb els portàtils que inclouen GNU/Linux. Les dues màquines disponibles poden adquirir-se a través de la botiga online del projecte OpenSolaris.

Redacció – OpenSolaris és un sistema operatiu Unix de codi obert i disponible sota una llicència lliure, basat en el sistema Unix Solaris desenvolupat per Sun Microsystems, del qual la multinacional nord-americana en va alliberar el codi font donant origen a aquest projecte. Una comunitat de programadors independent construeixen aquest sistema i les seves tecnologies, sota la tutela i suport d’aquesta empresa que actualment es troba al bell mig de la polèmica per les seves suposades converses amb IBM per a arribar a un acord de compra.

Fins aquí, la trajectòria d’OpenSolaris té alguns punts en comú amb la de GNU/Linux, perquè ambdós coincideixen en ser descendents d’Unix construïts per una comunitat de programadors sota llicència lliure, i que els usuaris poden aconseguir d’una manera gratuïta. Però, òbviament, el sistema operatiu del pingüí té més impacte al mercat (especialment a nivell d’usuari final) que la versió lliure de Solaris, tot i que ambdós tenen fama de robustesa, fiabilitat i estabilitat.

Entre d’altres diferències, GNU/Linux es pot trobar preinstal·lat de sèrie en una base més gran de màquines, malgrat que continua essent minoritari en un pastís que en més del 90% s’endú el Windows de Microsoft. Molts netbooks i alguns laptops ofereixen com a opció el sistema del pingüí, malgrat que això acostuma a ser així en les configuracions amb un maquinari menys potent.

Fins ara, OpenSolaris no es podia trobar preinstal·lat en màquines fora dels sistemes professionals de Sun Microsystems, que no estan encarats a l’usuari final. Toshiba és el primer gran fabricant de maquinari que inclou aquest sistema Unix en el seu catàleg de productes i l’ofereix preinstal·lat en els seus ordinadors portàtils. Això si, la venda sembla ser que només es realitza a través de l’OpenSolaris Store, no trobant-los disponibles fora d’aquesta.

Els dos models de Toshiba amb OpenSolaris preinstal·lat

En concret, es tracta d’una configuració del Toshiba Portégé R600 i tres variacions del Tecra M10 que inclouen OpenSolaris preinstal·lat i una subscripció d’un any al servei de suport OpenSolaris Essentials. Aquests, de moment, només poden ser adquirits als Estats Units, i estaran disponibles per a la resta del món a finals d’aquest mateix any.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)