Ubuntu 10.10 suposarà un tall amb maquinari antic

Compartir

UbuntuLa decisió afectarà totes les màquines Pentium i anteriors. Ha generat certa polèmica a Internet, però és probable que sigui necessària per al bon rendiment del sistema i, amb això, que sigui una alternativa plausible per als usuaris domèstics enfront de Windows.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La propera actualització superior d’Ubuntu Linux, que serà publicada aquest vinent octubre, suposarà que el sistema no pugui ser instal·lat en màquines tan antigues com les d’arquitectures i386 a i586, només serà apte per a les màquines que emprin l’arquitectura i686 en els seus micros. Això suposa que només determinades variants del microprocessador Pentium com el Pentium M (per Mobile) i de Pentium II per amunt, podran fer anar aquest Linux tan popular.

No s’han donat (o, almenys, no els he trobat) motius oficials per a aquest tall de soca-rel amb el maquinari antic, però el més probable és que sigui per a incloure un kernel optimitzat per a aquesta arquitectura, deixant de banda tot allò que s’ha relacionat amb les màquines més antigues i, amb això, més infreqüents avui en dia.

Molts llocs web es fan ressò d’una certa protesta davant d’aquesta decisió, indicant la importància històrica dels processadors Pentium, malgrat que realment -i si hom busca una mica per aquest tema- poc enrenou s’ha muntat fora d’alguns cenacles molt concrets.

Les arquitectures deixades de banda en la propera edició d’Ubuntu sí que foren històriques en el seu moment (i sempre vist a posteriori), però d’això ja en fa molts anys, i avui en dia és difícil poder trobar màquines equipades per aquests processadors en els nostres domicilis, malgrat que no ho és tant en països en vies de desenvolupament. Canonical ha de pensar en el present i el futur d’Ubuntu, i aquest passa per les màquines que depassen no ja al Pentium, sinó al Pentium III.

Alliberar-se d’aquesta càrrega suposarà probablement una sèrie d’avantatges de cara a optimitzar el codi i els drivers, fer més fàcil de mantenir la distro i accelerar ni que sigui una mica el seu rendiment en les màquines més modernes.

Els que sí es veuran afectats són probablement tots aquells responsables de distribucions basades al seu torn en Ubuntu i dirigides al seu funcionament en maquinari antic, malgrat que tenen com a opció canviar la seva base a Debian (de la qual emana la mateixa Ubuntu).

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina