Ubuntu 12.04: sensibles novetats que fonamenten els grans canvis

Compartir

Sense novetats espectaculars en aquesta renovada versió, la distro de Canonical si que inclou canvis destacables que ajuden els usuaris a consolidar la transició encetada amb el canvi d’escriptori a Unity.

La interfície Unity fou, sense cap mena de dubte, tot un revulsiu en l’àmbit de la distribució GNU/Linux Ubuntu. Inicialment lloada per alguns i criticada per molts, Unity ha madurat i ha corregit els errors que pogués contenir al principi, i segueix donant guerra en aquesta nova versió major d’Ubuntu, amb millors acabats i alguns extres que són novetats.

És el cas de HUD (Head-Up Display), una mena de línia d’ordres per a l’entorn gràfic, que permet als usuaris donar ordres al sistema des del teclat. En el món de UNIX i els seus clònics (com és el cas de GNU/Linux) hi ha hagut intents anteriors de crear utilitats que dotessin l’entorn gràfic de la potència, versatilitat i capacitats de programació de la línia de comandes. Sense arribar a tanta potència, HUD constitueix un interessant compromís, que potser sembli a molts més potent del que en realitat és, però que compleix a la perfecció la seva comesa.

HUD a Ubuntu 12.04

HUD a Ubuntu 12.04

Video Lens és una eina de recerca de vídeos que busca per contingut, incloent entre els seus resultats els fitxers emmagatzemats a la màquina local i els continguts que estan a YouTube, i és probable que es pugui ampliar en el futur a altres serveis de vídeo en línia.

Video Lens

Video Lens

També es renova el repositori d’aplicacions per instal·lar al sistema, que en aquesta edició pren el nom d’Ubuntu Software Center i ja es consolida com una botiga d’aplicacions al més pur estil App Store. De fet, la denominació de Canonical per als programes que es troben en aquesta botiga ja no és la de programari o aplicacions, si no apps.

Ubuntu 12.04 Precise Pangolin és una edició LTS (Long Time Support) el que significa que el cicle de suport tècnic per a aquesta versió (correcció de forats de seguretat, assistència tècnica als usuaris, actualitzacions, …) s’estendrà al llarg de els propers cinc anys fins al 2017.

Paral·lelament, a més, s’han publicat també les versions alternatives i complementàries a Ubuntu, enfocades a un públic sectoritzat o, simplement, amb un escriptori diferent: Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu o Ubuntu Studio.

Juntament amb la nova versió del sistema, Canonical ha publicat una eina de promoció en línia que consisteix en un tour virtual que permet apreciar la interfície gràfica, molt recomanable per a usuaris novells que s’interessin per aquesta plataforma de programari.

Durant els darrers mesos, Ubuntu ha perdut molt protagonisme en la comunitat linuxera davant Mint, una altra distribució basada en Debian, que ara mateix ocupa la posició capdavantera en la llista de les més consultades de Distrowatch. Tot i això, Canonical està embarcada en altres projectes com Ubuntu TV i Ubuntu for Android que li estan donant més ressò mediàtic que les altres iniciatives Linux.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: