Ubuntu 13.04, una versió de transició

Compartir

La inclusió del servidor gràfic MIR, que futurament serà estàndard en les diferents versions per a diferents formats de dispositiu, marca el principi d’un viatge sense retorn per estar present i intentar conquerir tots els formats de computació moderns (PCs, smartphones, tablets, smart TVs).

Així llueix la nova Ubuntu

Així llueix la nova Ubuntu

Aquest passat dijous dia 25 veia la llum una nova versió d’Ubuntu, distribució encara de referència tot i l’empenta que ha experimentat Mint en els darrers temps.

Ubuntu 13.04 Raring Ringtail promet ser més ràpida en equips amb menys potència en els seus processadors, com a preludi a la disponibilitat en una sèrie de dispositius mòbils (smartphones i tablets). Això s’aconsegueix, segons indica Canonical, tant fent el mateix sistema més ràpid com reduint la seva empremta en memòria.

En l’apartat gràfic del sistema, Canonical ha inclòs en Ubuntu 13.04 de manera experimental el servidor gràfic MIR, que serà l’usat en properes generacions de la distribució. MIR emprarà un codi únic per a tots els dispositius en els quals Ubuntu estigui present, facilitant d’aquesta manera als desenvolupadors la creació d’aplicacions multiplataforma (escriure un sol cop, executar en múltiples dispositius).

Val a dir que MIR s’inclou per a què els desenvolupadors puguin provar-lo, avaluar-lo, suggerir millores, i començar a preparar les seves aplicacions per a la propera generació d’Ubuntu. I per a què això sigui possible, també s’hi inclou el nou SDK, que proporciona als programadors la possibilitat de crear una única aplicació que podrà ser executada en els diferents dispositius sobre els quals corre aquesta distribució GNU/Linux.

La versió per a servidors d’aquesta distro també ha estat presentada juntament amb l’edició per a escriptoris. En esta nova revisió de la versió servidora s’hi inclou suport per a alta disponibilitat de serveis cloud muntats basant-se en OpenStack, una iniciativa en la qual hi participen unes quantes empreses de l’àmbit tecnològic mitjançant la qual s’ha aconseguit crear una infraestructura basada en programari lliure i que s’executa sobre sistemes GNU/Linux destinada a construir i allotjar serveis cloud. Ubuntu és l’únic sistema Linux fins a la data que inclou suport d’alta disponibilitat per a aquesta funcionalitat.

Entre les empreses integrants d’OpenStack hi figuren la mateixa Canonical a més d’Intel, AMD, Red Hat, SUSE, Cisco, Dell, IBM, HP o VMware entre d’altres.

Tant la versió per a escriptoris com la dirigida a servidors ja es poden descarregar gratuïtament des del lloc web d’Ubuntu.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: