Ubuntu 14.04, molt continuista i amb suport fins al 2019

Compartir

Pocs canvis destacables en aquesta versió, mentre Canonical es mostra optimista de cara al futur.

Ahir a la tarda, hora catalana, es va posar a disposició de tothom la darrera versió estable d’Ubuntu, la 14.04 que rep el nom en clau de Trusty Tahr, el qual correspon a una espècie de cabra que habita al sud del continent asiàtic.

Aquesta és una versió LTS, sigles que corresponen a Long Term Support i que indiquen que el suport tècnic s’estendrà durant cinc anys fins a l’abril del 2019.

La nova Ubuntu està basada en el nucli 3.13, i inclou la pila OpenStack, una solució estandarditzada per a la creació i manteniment de serveis cloud, impulsada i mantinguda per una fundació entre els membres de la qual hi ha la mateixa Canonical, HP, IBM, Red Hat, SUSE, Cisco, Intel, Dell o NEC entre altres empreses.

De cara a l’usuari final, i especialment pel que fa a la interfície gràfica, molt pocs canvis per no dir cap, pel que podem considerar aquesta com una versió continuista respecte a la 13.10.

Juntament amb la versió per a escriptori de la distribució també han estat publicades la versió per a servidors i la versió cloud, que permet muntar serveis escalables en el núvol d’una manera molt senzilla.

Pel que fa al futur d’Ubuntu, Canonical es mostra optimista: Mark Baker -Ubuntu Server Product Manager- indica que un 60% dels clouds públics funcionen sobre la plataforma Ubuntu i que Ubuntu Server ja ha superat a CentOS, a més que el Linux de Canonical ha estat adoptat per grans de la indústria tecnològica com Netflix, Snapchat i BestBuy.

Ubuntu 14.04 LTS ja es pot descarregar des del seu lloc web.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: