Ubuntu 9.04, un escriptori més atractiu

Compartir

UbuntuAmb la inclusió del nou Gnome 2.26 es milloren tots els aspectes de l’escriptori, en especial la gravació de suports òptics (CD’s i DVD’s) i l’àudio de les aplicacions, malgrat que aquest no és l’únic punt fort que presenta la distribució de GNU/Linux més famosa del nostre temps.

Redacció – Cada dia s’acosta una mica més el llançament definitiu d’Ubuntu 9.04, la nova versió d’una de les distribucions de GNU/Linux que més ha contribuït a popularitzar el sistema operatiu del pingüí entre l’usuari final. La presentació de la versió beta a finals de la setmana passada es considera el darrer pas abans de l’alliberament de la versió final d’aquesta release.

La primera novetat destacable és la inclusió de Gnome 2.26, la darrera versió estable del conegut entorn d’escriptori que equipa per defecte a Ubuntu. En ell s’hi inclouen novetats com ara un renovat programari de gravació de CD’s/DVD’s (Brasero), el nou Evolution amb suport per a fitxers PST i protocol MAPI, l’ús de l’arquitectura PulseAudio i el suport millorat per a sistemes multimonitor.

Una altra millora inclosa a l’escriptori afecta les notificacions del sistema. Missatges com per exemple la detecció de xarxes sense fils o els nous missatges de correu que arriben a la nostra bústia, poden configurar-se per a què ens surtin en alguna icona de la barra superior, o bé com una mena de widget a l’escriptori. Aquesta és una millora que sembla orientada a lluitar estèticament amb altres plataformes com Windows Vista/7 o Mac OS X. Per mostrar l’espectacularitat del nou sistema de notificacions, Canonical ha publicat un vídeo en format Flash mostrant la seva aparença i efectivitat.

També s’ha millorat la velocitat d’arrancada, un procés que preocupa a tots els sistemes operatius i en el qual estem veient millores significatives en totes les plataformes. Ubuntu no n’és una excepció, i s’han inclòs un bon nombre de canvis en el procés d’arrancada per tal d’accelerar-lo.

Tot i que Ext3 encara consta com el sistema de fitxers per defecte per a instal·lar el sistema operatiu, Ubuntu 9.04 suporta la preparació d’unitats i particions amb Ext4 i la seva instal·lació sobre aquest nou sistema de fitxers. En el cas d’actualitzar des d’una instal·lació ja operativa d’Ubuntu 8.10 o anterior, també podrem actualitzar el sistema de fitxers des d’Ext2 o Ext3 a Ext4, però parant compte amb seguir estrictament les instruccions de conversió, ja que no és un procés trivial i en cas que no sigui ben dut a terme pot impedir arrancar el nostre sistema.

Juntament amb la versió beta d’Ubuntu 9.04 també s’han publicat les betes de la resta de projectes oficials de la distribució, com Kubuntu, Xubuntu o Mythbuntu. destacar que també tenim al nostre abast la versió per a l’arquitectura ARM de Netboot Remix, la versió d’Ubuntu per a netbooks. Aquest port és fruit de l’acord signat per Canonical i ARM a finals de l’any passat, i s’emmarca en l’estratègia d’ARM per entrar en el mercat dels microxips per a netbooks. En aquest segment, es rumoreja que Canonical podria competir ben aviat amb Google, qui podria estar preparant una versió optimitzada de la plataforma Android també per a netbooks basats en microxips ARM.

Un incís per a la versió servidora de la distribució, que puja al carro del Cloud Computing incloent la Technology Preview d’Eucalyptus, una tecnologia que ens permet desplegar el nostre propi “núvol” en els servidors de Canonical, amb una API compatible amb el sistema EC2 d’Amazon. Amb ella, i a més de desplegar aplicacions SaaS (Software as a Service), podem crear màquines virtuals dinàmicament, o muntar un sistema d’emmagatzemament EBS (Elastic Block Storage, que creix dinàmicament segons les necessitats dels usuaris/aplicacions).

Altres novetats presents a Ubuntu són:

  • Nou kernel 2.6.28

  • Actualitzat el servidor de finestres X.org a la versió 1.6

  • Simplificat l’ús de Postfix, amb el què també se simplifica la creació d’un servidor de correu (especialment indicat per a la versió servidora del sistema)

  • Amb la Kubuntu s’hi inclou la versió 4.2 de KDE

  • Actualitzat l’entorn d’escriptori Xfce a la versió 4.6 en Xubuntu

  • A l’Ubuntu Studio (versió multimèdia de la distro) s’utilitza per defecte un kernel amb suport per a treball en temps real, i es millora el suport per a perifèrics d’àudio i vídeo

  • OpenOffice 3.0.1, GCC 4.3.3, glibc 2.9, Python 2.6.1 i Apache 2.2 entre les actualitzacions de paquets de programari

La versió definitiva d’Ubuntu 9.04 (i de tots els projectes oficials relacionats) haurà de veure la llum al llarg d’aquest mes d’abril.

* coneguda amb el nom en clau de Jaunty Jackalope en referència a un animal mitològic de la sabana africana, mescla entre conill i antílop.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)