Ubuntu com a sistema operatiu per a smartphones?

Compartir

Una oferta de feina en el lloc web de Canonical sembla deixar ben clar que aquesta pretén entrar en el negoci dels smartphones amb la seva distribució de GNU/Linux.

Canonical sembla voler fer entrar a Ubuntu en el món dels sistemes operatius mòbils

Canonical sembla voler fer entrar a Ubuntu en el món dels sistemes operatius mòbils

Canonical està buscant un cap de desenvolupament de negocis per participar i desenvolupar relacions sòlides amb els seus socis en la indústria en el període previ al llançament d’Ubuntu com a sistema operatiu per a smartphones“. L’anunci de la companyia sud-africana deixa pocs dubtes.

Molts són els rotatius (tant online com offline) que ja donen per fet el desembarcament d’Ubuntu en el sector de la telefonia mòbil amb una plataforma pròpia basada en la seva coneguda distribució GNU/Linux que rivalitzaria en el mercat amb Android i la resta dels sistemes operatius.

La companyia de Mark Shuttleworth no es queda només al sistema operatiu, sinó que vol generar un ecosistema d’aplicacions al seu voltant. Això és una cosa natural, ja que avui en dia qualsevol plataforma de programari per a smartphones ha de ser força extensible, flexible i personalitzable per adaptar-se al gust de qualsevol consumidor, proporcionant múltiples opcions d’apps per a gairebé qualsevol tasca.

Canonical ja ha intentat anteriorment entrar al mercat de la mobilitat, un sector que ha quedat finalment reduït a Android i iOS, amb BlackBerry OS, Windows Phone i un agonitzant Symbian en els smartphones i algunes plataformes alternatives més (com Brew o LiMo), encara que mai directament en el sector dels smartphones.

Tampoc és l’única productora de programari en intentar el salt al món de la telefonia mòbil: Mozilla va anunciar a l’estiu de l’any passat una iniciativa anomenada Boot To Gecko que va mostrar públicament en aquest darrer Mobile World Congress de Barcelona, i que persegueix dur la tecnologia del seu navegador web per gestionar tot el programari que necessita un smartphone, incloent les funcions de telefonia.

Actualment, Canonical disposa d’Ubuntu for Android, una versió de la seva distribució per a processadors ARM, que permet la seva execució des d’un smartphone. Però aquest està concebut no per gestionar el telèfon en si, sinó per córrer concurrentment amb Android quan el terminal està connectat al dock station i un monitor extern, emprant aquest aparell com si fos un ordinador. Necessita, per tant -i no substitueix- a Android com a sistema base.

L’oferta de feina de Canonical també es podria referir a aquest darrer, a Ubuntu for Android, tot i que la majoria dels mitjans de comunicació que s’han fet ressò d’aquesta notícia, conclouen que, pel text, sembla més que es parla sobre un sistema operatiu per smartphones pròpiament dit.

Anteriorment, altres productors de programari han intentat accedir a aquest mercat amb altres plataformes, i fins i tot en el cas d’iniciatives de programari lliure sortides de la comunitat, i han acabat fracassant.

Canonical haurà de comptar amb la col·laboració activa de, pel cap baix, un o dos dels grans fabricants de smartphones. El problema és que Google i, fins i tot, Microsoft, poden pressionar en contra, i és difícil imaginar que la multinacional sud-africana en tingui prou amb uns pocs fabricants “alternatius” de terminals.

Probablement, en els propers mesos en sentirem molt més a parlar d’aquest particular.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: