Ubuntu Edge: qüestió d’imatge

Compartir

Dur a terme un crowdfunding per finançar el seu propi superphone està bé, però també entrega un missatge enverinat: no tenim poder per ‘seduir’ almenys a un fabricant.

Els projectes que en aquests darrers mesos/anys ha presentat Canonical amb Ubuntu en l’àmbit de la mobilitat m’han semblat excel·lents, començant per Ubuntu for Android (el qual encara vull veure corrent en el meu Motorola Atrix) i acabant per Ubuntu for Phones i la seua versió per a tablets, així com el present Ubuntu Edge, que seria el seu primer terminal si la campanya de crowdfunding que ha iniciat arriba a bon terme.

Però tot i això, aquesta campanya de crowdfunding transmet un missatge (almenys penso que així ho fa als qui hem seguit la trajectòria d’aquesta companyia al llarg dels darrers temps) certament perniciós: que tot i tenir una molt bona i prometedora plataforma de programari entre mans, Canonical ha estat incapaç de trobar un sol fabricant que hagi apostat per llançar al mercat ni que sigui un únic terminal per provar el seu funcionament i acceptació entre el públic.

Cert és que el mercat està molt polaritzat entre Android i Apple (iPhone), i que plataformes que compten darrere seu amb empreses importants del sector com ara BlackBerry OS o Windows Phone, estan suant per aconseguir una quota de mercat que garanteixi no només la seva futura supervivència com a opció, si no ja el seguir en números negres i no entrar en els vermells en els balanços trimestrals deixant als seus respectius valedors a la cuneta.

Aquest és l'Ubuntu Edge

Aquest és l’Ubuntu Edge

Una altra opció com Firefox OS sembla haver-s’ho muntat prou bé pel que fa a recolzament per part de fabricants i operadores, tot i que encara és una incògnita com reaccionarà el públic davant seu.

En aquest marc, Ubuntu és un sistema que permet aconseguir que el telèfon pugui substituir un ordinador amb el maquinari adequat, una opció que pot interessar a molta gent encara que no ho faci amb la majoria. Però, seguint en la línia argumental anterior, per molt bé que s’hagi pintat, ni Sony, ni HTC, ni Huawei, ni Alcatel o altres fabricants (ja no hi compto ni a Samsung, que si vol té la seva pròpia plataforma en Tizen) han apostat per ell quan els podia suposar l’entrar amb avantatge en un nou mercat.

Potser sigui degut al fet que tal mercat no existeix realment? És que aquestes empreses han trobat que no hi haurà massa crítica suficient per fer rendible el disseny, desenvolupament, fabricació, distribució i comercialització d’un terminal amb Ubuntu for Phones?

Iniciar una campanya de crowdfunding amb un objectiu tan alt i aconseguir un èxit inicial tan destacable (que malgrat tot no garanteix el complir el seu objectiu al final) és una decisió que pot semblar valenta i validar la política de Canonical, però també olora a rebuig per part de la indústria i a un “val, doncs ara ho faig jo pel meu compte” que podria signar un nen petit enfadat amb un altre que no el deixa jugar amb les seves joguines.

Amb només uns pocs terminals en el mercat, finançats per crowdfunding i venda directa per Internet sense comptar amb presència en botigues, és molt difícil que cremi la metxa d’Ubuntu for Phones, i el més probable és que el primer terminal (Ubuntu Edge) sigui també el darrer de la saga. I això, invariablement, significaria la fi de Canonical en l’espai mòbil, almenys comercialment.

El millor que podrien fer en aquest cas és alliberar del tot els seus productes; que qui vulgui s’instal·li Ubuntu for Android, un producte que ja porta almenys dos anys en un calaix esperant a que els fabricants i integradors s’interessin per ell i, de moment, no ha aconseguit res de res. D’haver-lo pogut utilitzar el públic en general, més adopció hagués experimentat, i potser algun fabricant s’hagués interessat en ell.

En qualsevol cas, i si vol sobreviure comercialment en l’àmbit de la mobilitat, Canonical haurà de millorar les seves relacions amb els fabricants.

I jo, per la meva part, ja he fet la reserva d’un Ubuntu Edge…

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: