Ubuntu for Phones per a tothom en el MWC

Compartir

La plataforma de programari per a smartphones de Canonical serà presentada en forma de Developer Preview avui mateix, i en el Mobile World Congress serà instal·lada a tot aquell qui ho vulgui.

Presentada en societat poc abans del CES de Las Vegas -i en aquest darrer certamen vam tenir l’oportunitat de veure-la-, la versió d’Ubuntu per a smartphones encara no ha arribat als consumidors instal·lada de sèrie en algun model de terminal. Però, a partir d’avui mateix, podrà ser descarregada com a Developer Preview per als terminals Galaxy Nexus i Nexus 4, els dos darrers de la nissaga Nexus de Google.

No sembla casual l’elecció d’aquests dos models en concret i no d’altres, com el Galaxy S III de Samsung, o els terminals Xperia de Sony. Més aviat, el fet que siguin els terminals flagship (vaixell insígnia, per dir-ho d’alguna manera) de Google els triats, fa pensar en una mena de broma-repte de Canonical cap a la companyia del cercador.

Juntament amb les imatges per a instal·lar Ubuntu for phones en aquests terminals, també es proporcionaran les eines per a realitzar el ‘flasheig’, el procés mitjançant el qual es substitueix l’Android que porten per defecte pel nou sistema. Els processos de flasheig en qualsevol terminal i per a qualsevol finalitat acostumen a comportar un cert risc per a la integritat del mateix programari del telèfon, arribant en algun cas a deixar-lo inservible fins a reinstal·lar el programari original pel mateix mètode de ‘flashejar’ la ROM.

De la mateixa manera, les dades emmagatzemades en el terminal són esborrades al llarg del procés, pel que és necessari realitzar còpia de seguretat prèviament. En qualsevol cas, unes instruccions sempre acompanyen els programes necessaris per a realitzar el procés, per la qual cosa no cal preocupar-se gaire, encara que si que ser cautelosos i seguir totes les passes tal i com s’indiquen.

Tampoc és aconsellable intentar realitzar les mateixes accions amb el mateix programari en terminals diferents dels indicats, doncs això podria comportar acabar amb un ‘totxo’ (brick) a la mà, un terminal inservible i pel qual podríem suar per a tornar al seu estat original de fàbrica i funcionament correcte.

Però, a més de facilitar les imatges per a què els mateixos usuaris s’instal·lin el sistema, Canonical va un pas més enllà, i ha anunciat que tot aquell desenvolupador o simple aficionat que es passi pel seu estand en el Mobile World Congress i s’interessi per Ubuntu for phones, se li ‘flashejará’ el seu terminal. D’aquesta manera, s’estalviaran haver-lo d’instal·lar manualment, i la companyia de Mark Shuttleworth podrà començar a tenir una base de telèfons amb la seva plataforma programari instal·lada -per petita que aquesta sigui- sense haver arribat encara a un acord amb algun fabricant, a més d’interessar els desenvolupadors per a què comencin a crear aplicacions.

Tan aviat com sapiguem l’adreça des de la qual es poden descarregar les imatges, la publicarem a través del nostre compte de Twitter.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: