Ubuntu funcionarà sobre xips ARM

Compartir

La propera versió de la famosa distribució (Ubuntu 9.04 "Jaunty Jackalope") ja comptarà amb suport per a aquesta plataforma, que sortirà per primera vegada amb la segona alpha d’aquesta distro.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Ja havíem anunciat amb anterioritat que ARM estava interessada en entrar per la porta gran al mercat dels microprocessadors per a netbooks, els ordinadors ultraportàtils de baix cost, amb la seva nova generació de xips que sota la denominació de Cortex oferiran una potència semblant a la de la plataforma Atom d’Intel.

Fins ara, ARM ha dominat en el segment dels microprocessadors per a dispositius mòbils. Un dels usuaris de la seva arquitectura, per exemple, és Apple, ja que l’iPhone i l’iPod Touch funcionen amb un microxip d’aquestes característiques. Algunes de les empreses fabricants i que són llicenciatàries de la seva tecnologia són Texas Instruments, NEC, Freescale o Nvidia, i fins i tot Intel posseeix llicències d’ús de la seva arquitectura.

Ara, i per donar una cobertura de programari a la seva propera entrada en el sector dels netbooks, ARM ha signat un acord amb Canonical per portar Ubuntu a aquesta arquitectura. Concretament, la companyia fundada per Mark Shuttleworth s’ha compromès a portar la seva distribució a l’arquitectura ARMv7, que inclou els processadors Cortex-A8 i A9, essent el segon d’ells multinucli.

Aquestes dues CPU’s veuran la llum a partir de l’any vinent, amb l’arribada de l’A8 durant els primers mesos, mentre que l’A9 es reserva per a principis del 2010. No hi ha una data establerta per als primers Netbooks equipats amb processadors d’arquitectura ARM, ni tan sols es coneixen els fabricants que s’atreviran amb l’aposta, però no seria sorprenent veure els primers models a mitjans del 2009. La pregunta és si ARM voldrà que siguin models populars de baix rendiment i a preus barats, o bé apostarà per una gamma amb més rendiment, menys consum i preus més cars, i fins i tot cap la possibilitat que intenti presentar batalla en tots els fronts.

La propera versió d’Ubuntu, el numeral de la qual és el 9.04 i nom en clau Jaunty Jackalope, ja es trobarà disponible per a la plataforma ARM, segons es va informar recentment a la llista de distribució per a desenvolupadors. Tot i això, haurem d’esperar a veure les primeres imatges descarregables i instal·lables per a la propera Alpha, ja que de la primera d’aquesta futura release només comptem amb imatges per a les arquitectures i386 i amd64.

Guillem Alsina