Ubuntu i la jugada mestra multipantalla

Compartir

Desenvolupar un cop i executar en diferents tipus de dispositiu però, ara, de veritat.

Mark Shuttleworth a la 'keynote' d'ahir

Mark Shuttleworth a la ‘keynote’ d’ahir

La darrera keynote de la segona jornada del Mobile World Congress ha permès ajuntar en un mateix espai i moment als CEOs de les empreses que promouen tres de les plataformes de programari de telefonia mòbil alternatives més prometedores del moment: Mark Shuttleworth (Canonical, Ubuntu), Mitchell Baker (Mozilla, Firefox OS), i Marc Dillon (Jolla, Sailfish com a continuador de MeeGo).

Els tres van parlar sobre les seves respectives plataformes, els seus factors diferenciadors, avantatges, i el públic al qual es dirigeixen. Un apunt sobre el discurs de Shuttleworth, una frase pronunciada ràpidament, però que indica el que ens pot oferir a mitjà termini: “els desenvolupadors podran crear una sola vegada i executar en qualsevol dels quatre formats de dispositiu [smart TV, computadora, tablet i smartphone] gràcies a Ubuntu”.

Pel seu context, ja que va sortir dels llavis de l’empresari sud-africà quan es parlava sobre l’HTML 5, podria semblar que es referia només a aquest llenguatge de programació emprat per al desenvolupament d’apps, però una frase apareguda en la nota que anunciava la disponibilitat d’Ubuntu on tablets en forma de beta aquest passat 21 de febrer, deixa a entreveure alguna cosa més: “el mateix codi d’Ubuntu proporcionarà al mòbil, al tablet, al desktop o a la TV experiències [diferents] depenent del dispositiu en el qual hagi estat instal·lat, o a on està connectat [a través d’una estació d’ancoratge o dock]”.

No tenim notícies que Canonical tingui la intenció de ‘virtualitzar’ les aplicacions al mateix estil que fa Android amb Dalvik (motor que permet que una mateixa app s’executi en qualsevol dispositiu independentment de model concret i arquitectura de maquinari) i, realment, Shuttleworth es podria estar referint només a l’aspecte més dirigit a desenvolupadors, però la vaguetat de les afirmacions deixa la porta molt entreoberta a diferents possibilitats.

Potser Canonical busca el mateix que perseguia Java en el seu moment: desenvolupar un cop i executar en qualsevol dispositiu, però adaptant-se a la nova realitat i adaptant la seva interfície a cada format de pantalla.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: