Ubuntu ja pensa en la següent versió de la seva distribució

Compartir

Més rapidesa en l’arrencada i en "despertar" d’una hibernació i més integració entre l’escriptori local i les aplicacions constitueixen les primeres línies mestres que s’han donat a conèixer d’Ubuntu 9.04 "Jaunty Jackalope".


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Quan encara no hem acabat de "pair" la recentment llançada versió 8.10 de la distribució de GNU/Linux que gaudeix de més fama actualment i que tan bones crítiques ha despertat, ja comencem a conèixer els primers detalls de la que està cridada a ser, d’aquí a sis mesos, la seva successora. El seu nom serà Jaunty Jackalope, i aquest cop no farà referència a un animal de la sabana africana com ens té acostumats Mark Shuttleworth, sinó a un ésser mitològic encreuament entre conill i antílop.

Encara no es coneixen els detalls concrets d’aquesta futura versió en la qual encara s’ha de començar a treballar de forma seriosa, però sí les línies generals que el mateix Shuttleworth va dibuixar en un missatge de correu electrònic enviat aquest setembre passat a la comunitat de desenvolupadors d’Ubuntu, quan ja s’estava finalitzant el desenvolupament de la versió 8.10 d’aquesta distro.

El primer aspecte a millorar en Jaunty Jackalope és el temps d’arrencada, ja sigui en una instal·lació estàndard o bé quan s’hagi adaptat a un dispositiu concret (recompilació del kernel i/o alguna una altra operació). Aquesta major rapidesa també s’ha de veure quan l’usuari retorni l’equip des de l’estat d’hibernació al de funcionament normal.

La integració entre els programes d’escriptori i les aplicacions en línia ha de ser més gran, que l’usuari no noti tant les diferències entre unes i altres. Aquesta mateixa integració es busca, per exemple, en altres plataformes com el Windows 7 de Microsoft.

Un altre canvi anunciat serà de treball intern per als desenvolupadors adherits al projecte, ja que a partir d’aquesta nova versió treballaran amb el CVS Bazaar.

Les altres novetats concretes que aportarà Ubuntu 9.04 es començaran a conèixer a partir de la propera reunió de desenvolupadors d’Ubuntu, a celebrar-se entre el 8 i el 12 desembre d’aquest any en el Campus de Google a Mountain View, Califòrnia. Les expectatives són altes, i en paraules del mateix Shuttleworth, 2009 serà l’any en què Ubuntu sigui instal·lada com a sistema operatiu en milions de dispositius venuts i el gran públic pugui comparar-la amb els tradicionals sistemes operatius propietaris (Windows i Mac OS X) en termes d’usabilitat i prestacions.

Guillem Alsina