Ubuntu llan

Compartir

Molt personalitzable pel que fa a la interfície d’usuari i a les aplicacions que inclou, per satisfer les necessitats de fabricants i integradors.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tal i com ja va anunciar Mark Shuttleworth fa un mes, Canonical ha presentat una versió de la distribució GNU/Linux Ubuntu per a dispositius mòbils tipus MID (Mobile Internet Device) o ultraportàtils, especialment optimitzada per al seu ús amb els processadors Atom de la companyia californiana Intel.

El seu nom és Ubuntu MID Edition i no Netbook Remix com va apuntar inicialment Shuttleworth, es dirigeix a integradors de sistemes i fabricants de maquinari, i permet la inclusió d’aplicacions de terceres parts, programari propietari i tota mena de còdecs.

Els MID’s són una nova classe de dispositius, dels quals els UMPC (Ultra-Mobile PC) són el seu primer representant, de petites dimensions i orientats a oferir totes o gairebé totes les funcions d’un ordinador portàtil en un petit dispositiu de butxaca. Disposen de connexió a xarxes de dades (Internet via WiFi o WiMAX, i connexió mitjançant Bluetooth a altres aparells electrònics), un navegador web que els permet visitar qualsevol lloc sense les limitacions imposades per altres dispositius mòbils com els telèfons, i programari multimèdia per reproduir música, vídeo i escoltar emissores de ràdio. En definitiva, busquen ser un centre d’oci portable combinat amb una eina de treball.

L’oferta de Canonical està preparada per funcionar en un dispositiu que posseeixi una pantalla tàctil amb unes dimensions de quatre a set polzades, de 2 a 8 GB. d’emmagatzematge en una memòria tipus Flash o en disc dur, disposi de 256 MB. de RAM com a mínim (recomanats 512), tingui teclat físic o virtual, suporta connexions WiFi, WiMAX, Bluetooth, 3G i dades procedents del sistema de posicionament GPS per a les aplicacions de geolocalització, i ofereix suport per a dispositius com ara càmeres de fotos/vídeo, sistemes de mans lliures o ports USB entre d’altres.

Com a programari, Ubuntu MID Edition inclou un potent navegador web compatible amb les aplicacions i llocs de la Web 2.0 a més del client de telefonia IP Skype, programari de calendari, jocs, missatgeria instantània (Pidgin), client de Terminal Server, o lector d’ebooks entre d’altres aplicacions. Alguns d’aquests programes han estat cedits pel projecte Moblin, impulsat per Intel per a crear una comunitat de programadors al voltant dels seus MID’s.

La interfície d’usuari és totalment personalitzable segons les necessitats del fabricant o integrador, podent treballar amb llenguatges com l’HTML, Flash, llibreries GTK (les mateixes de Gnome, l’escriptori emprat per defecte en Ubuntu) sobre C/C++ o Python, i Java entre d’altres.

El lloc web Phoronix ha analitzat aquesta distro més en profunditat i n’ofereix una gran quantitat de captures de pantalla.

Guillem Alsina