Ubuntu One: compartint arxius entre ordinadors

Compartir

UbuntuConsisteix en un servei en línia que ens permet sincronitzar arxius entre uns quants ordinadors a més de compartir continguts amb altres. Serà aquest un primer pas per fer-li la competència a Microsoft en els serveis online?

Redacció – Sense pregonar-ho als quatre vents (ni tan sols hem pogut trobar una nota oficial en el lloc web d’Ubuntu), Canonical ha publicat una beta privada (accessible només mitjançant invitació, malgrat que tothom en pot sol·licitar una) d’Ubuntu One, un nou servei “on the cloud” per a sincronitzar arxius entre diverses màquines o compartir-los amb altres usuaris.

Ubuntu One funciona de moment només amb la versió 9.04 de la coneguda distribució GNU/Linux ja que tot i ser un servei online, exigeix de la instal·lació d’un client en local a tots els ordinadors en què el vulguem utilitzar. La seva missió és emmagatzemar fitxers en línia, de manera que podem pujar-los des d’una màquina i descarregar-los en una altra a través d’Internet. D’aquesta manera podem realitzar llargs viatges sense haver de dur a amb nosaltres ni portàtil ni claus USB amb els nostres documents.

Microsoft (rival a batre per part de Canonical en els sistemes operatius desktop) disposa d’un servei de disc dur virtual semblant (com altres empreses) anomenat Windows Live Skydrive, gratuït i que s’integra amb el look&feel del Windows. A aquest i a altres serveis semblants vindrà a fer-los la competència Ubuntu One, tot i que el de Canonical es centrarà en els usuaris d’aquesta coneguda distribució, que s’ha alçat per mèrits propis com la principal alternativa a la plataforma de Microsoft, tot i que sense haver aconseguit de moment una quota de mercat real prou significativa.

Aquest prometedor sistema pateix d’un handicap que també constitueix una errada garrafal per a la fama i bon nom d’una empresa que treballa amb i per al programari lliure: el sistema d’autentificació Launchpad emprat té parts propietàries, quelcom que ja ha estat criticat per part de la comunitat. Un detall que, malgrat que a alguns els pugui semblar insignificant, és considerat com a prou important per les persones (professionals de la informàtica i activistes sense coneixements tècnics) que estan implicades en el món del programari lliure.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)