Ubuntu, primer sistema operatiu en permetre accedir al sistema de fitxers de l’iPhone

Compartir

UbuntuLa propera versió de la popular distribució permet, almenys de moment, quelcom que ni el Mac OS X amb les eines proporcionades per Apple: navegar entre les carpetes que es troben en el sistema de fitxers de l’iPhone.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – D’ençà que les primeres unitats de l’iPhone van arribar a les redaccions dels mitjans de comunicació especialitzats per tal que aquests realitzessin les seves reviews, un dels aspectes criticats fou la manca de possibilitat d’accedir al sistema de fitxers, això és a les carpetes i arxius individuals a través d’un programa explorador. Tot i això, i malgrat que la crítica ha persistit entre els usuaris més "techies", això no ha estat un obstacle per a què el telèfon d’Apple i els seus derivats hagin esdevingut tot un èxit de vendes.

Aquesta situació pot canviar amb la propera encarnació de la distribució GNU/Linux Ubuntu, ja que segons informa un usuari d’Ubuntu que ha instal·lat la tercera alpha de la propera versió 10.04, en connectar el seu iPhone aquest fou reconegut immediatament pel sistema, que li va permetre navegar pel seu sistema de fitxers mitjançant el gestor d’arxius Nautilus.

Altres usuaris han confirmat aquest descobriment a més de comprovar que poden gestionar la música de l’aparell des del programari Rhythmbox. Fins i tot altres models com l’iPod Nano de cinquena generació sembla que són suportats, segons s’ha informat en els fòrums d’usuari de la distro.

Malgrat tot, el suport per als dispositius d’Apple sembla que no està complet, el que ha provocat problemes de reconeixement, gravació de fitxers i reproducció de música a alguns usuaris. Res greu, res que hagi provocat pèrdues de dades, però és obvi que amb aquestes informacions és millor realitzar proves amb molta cautela, per a totes aquelles persones que hi puguin estar interessades.

L’usuari que ha informat de l’èxit amb l’iPhone no ha emprat un aparell "alliberat" -jailbreak-, sinó un iPhone normal i corrent actualitzat a la darrera versió del firmware, la 3.1.3 .

Esperant la reacció d’Apple

Ja coneixem per experiències anteriors com n’és de gelosa Apple amb els seus dispositius, malgrat que també en alguns casos triga en actuar. És probable que a aquestes hores, a Cupertino, s’estigui avaluant la situació i preparant un futur pegat-actualització que impedeixi l’accés al sistema de fitxers de l’iPhone i dels altres aparells semblants.

El nou iPad també és susceptible de poder ser gestionat des d’Ubuntu 10.04, ja que el sistema operatiu emprat en aquest aparell és també l’iPhone OS, pel que és més que probable que els nois de Steve Jobs vulguin bloquejar aquesta possibilitat des d’abans que surti a la venda el nou dispositiu.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)