Ubuntu revoluciona el seu apartat gràfic

Compartir

UbuntuLa coneguda distribució GNU/Linux optarà pel seu propi escriptori Unity en substitució de GNOME, però funcionant sobre Wayland en comptes de X.org .

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Mark Shuttleworth sembla decidit a seguir el seu camí amb Ubuntu i no deixar-se endur per les tendències imperants en altres distribucions GNU/Linux. Per a les properes revisions de la distro fundada pel multimilionari sud-africà es veuran canvis espectaculars relacionats amb l’escriptori i que marcaran la diferència entre aquesta i les altres distros.

Per començar, el tradicional escriptori GNOME, que ha marcat el look&feel d’Ubuntu des del seu naixement, es veurà substituït per Unity, un projecte desenvolupat en el si de la mateixa Ubuntu i que actualment equipa com a interfície d’usuari a la versió d’aquesta distro per a netbooks. Aquesta decisió, anunciada per Mark Shuttleworth en la recent trobada per a desenvolupadors (Developer Summit) d’Orlando (Florida, Estats Units), ha contribuït a engrandir la distància que separa als desenvolupadors de GNOME i als de Canonical.

Mentre que Shuttleworth i Canonical han decidit el canvi d’escriptori al·ludint al mal rendiment de GNOME (del qual en culpen a l’estancament de les llibreries GTK+ exalçant a QT com un millor producte) i que la futura interfície d’aquest escriptori, GNOME Shell, no complirà amb les seves expectatives, part de la comunitat de GNOME acusa a Canonical de no compartir la seva visió ni aportar-los res. Afirmen que Unity no els fou presentada, ni Canonical ha realitzat propostes per a GNOME Shell, amb la qual cosa és molt difícil que aquesta interfície es pugui adaptar al gust d’aquesta empresa per al seu ús en Ubuntu.

Una altra crítica que se li llança a Canonical des de la comunitat de GNOME és que el copyright del codi font desenvolupat per a Unity quedarà en mans de la mateixa Canonical, sense ser cedit a cap comunitat oberta tot i que la seva construcció si que es basarà en l’esforç col·laboratiu.

No és l’únic “conflicte” obert per Mark Shuttleworth, que a cada dia que passa, sembla que tingui menys pels a la llengua*; el factòtum de Canonical anunciava recentment en el seu blog que Ubuntu deixarà d’utilitzar X.org com a servidor de finestres per passar-se a Wayland, un desenvolupament més modern i lleuger que l’actualment emprat per totes les principals distribucions.

Segons Shuttleworth, X.org no proporciona l’experiència d’usuari i els efectes gràfics que es busquen en Ubuntu. L’elecció de Wayland s’ha realitzat després d’haver sospesat altres opcions com ara l’adopció del compositor de finestres d’Android o la petició d’obertura del codi font d’una solució propietària. Totes elles han estat descartades en favor de Wayland.

Aquest darrer anunci és massa recent com per a haver desfermat grans reaccions, malgrat que Shuttleworth no s’ha escapat de les primeres crítiques.

La nova interfície Unity
La nova interfície Unity

* Compte, no per insultar o faltar a ningú, si no per, simplement, dir el que pensa. Sincer encara que pugui resultar políticament incorrecte o molestar a algú.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina