Ubuntu se la juga amb el canvi d’interfície

Compartir

UbuntuUnity pot ser un èxit determinant o un fracàs sonat per a la distribució que actualment coneix un nombre més gran d’usuaris finals i que està permetent popularitzar el fenomen Linux. De fracassar, què li podria passar a la plataforma del pingüí en el segment dels escriptoris domèstics?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Ha arribat el moment de la presentació oficial d’Ubuntu 11.04 Natty Narwhal, la nova versió de la coneguda distribució GNU/Linux promoguda per Canonical i Mark Shuttleworth, la principal novetat de la qual radica en el canvi d’imatge protagonitzat pel seu nou escriptori Unity, que substitueix a GNOME tot i que es fonamenta en la mateixa base tecnològica d’aquest (les llibreries GTK).

En les versions prèvies que, com és costum, s’han anat alliberant al llarg de les setmanes precedents al llançament definitiu, Ubuntu 11.04 no s’ha lliurat de fortes crítiques per part de la premsa especialitzada i els reviewers, fet que ha comportat que aquesta sigui una versió amb molts canvis d’última hora per a solucionar bugs del sistema. La pregunta clau és: ho hauran aconseguit amb tots o, pel cap baix, amb la gran majoria? Si no és així, a Ubuntu li pot esperar un daltabaix important amb aquesta nova versió.

Aquesta renovada interfície gràfica permet que la mateixa versió de la distribució sigui apta per a màquines d’escriptori i netbooks, ja que Unity és lleuger i el seu look&feel encaixa bé amb la idea que la majoria dels productors de programari tenen del que hauria de ser un sistema per a netbooks. Amb anterioritat, la distro de Canonical comptava amb una versió específica per a netbooks que ara s’ha quedat només per a aquest tipus de màquines basades en processadors ARM.

Per la resta, poques grans novetats si descomptem la substitució d’OpenOffice per LibreOffice i l’adopció de Firefox 4.0 com a navegador web.

Juntament amb Ubuntu 11.04 també han vist la llum les versions corresponents dels projectes paral·lels oficials, com Kubuntu (amb la mateixa base però emprant l’entorn KDE com a principal diferència) o Edubuntu.

Escenari: Ubuntu 11.04 fracassa

Si la nova Ubuntu té èxit serà molt probablement gràcies al seu nou escriptori, però… i si aquest fracassa? i si no agrada als usuaris?

Si això arribés a passar, si els usuaris provessin però no adoptessin massivament aquesta nova versió, optarien probablement per una de dues opcions: no actualitzar des d’ubuntu 10.x o anterior, o bé canviar-se a una altra distribució majoritària. El panorama de Linux en els ordinadors desktop apareixeria, llavors, més fragmentat del que ho està ara, ja que els antics usuaris d’Ubuntu que van abandonar aquesta plataforma adoptarien altres ‘sabors’ majoritaris com openSUSE o Fedora, i fins i tot es crearien noves iniciatives basades en Ubuntu però adoptant GNOME 3. En tot cas, hauríem de considerar l’ecosistema Linux més fragmentat entre els usuaris.

Malgrat que la fragmentació de Linux és esmentada per alguns com el seu principal avantatge (a cada necessitat possible hi ha una distribució o variant adaptada), també és el seu inconvenient més gran per a ser adoptat massivament pels usuaris en substitució de Windows, ja que el dilema de quina distribució triar i la facilitat per a instal·lar aplicacions (paquets) RPM o DEB en un o altre sabor, actuen com a llast. Per a un usuari final amb pocs coneixements en informàtica poques coses hi ha més frustrants que descarregar un programa, intentar-lo instal·lar i rebre un missatge inintel·ligible sobre una cosa anomenada dependències.

L’única opció que li queda a Unity per garantir que Ubuntu continuï essent la distribució reina de Linux és triomfar. La resta no només anirà en contra seva mateix, si no que ho anirà per al sistema del pingüí en general.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina