Ubuntu serà un model a seguir a la Xina

Compartir

El gegantí país asiàtic emprarà la distro sud-africana com a model d’estructura per als seus propers sistemes operatius, en el marc d’un pla per a promocionar l’ús del programari lliure entre els seus ciutadans.

Enfrontada ideològicament i econòmicament amb els països del bloc occidental (principalment Europa, Amèrica del nord i Austràlia), a més de també amb els seus veïns japonesos i sud-coreans, la República Popular de la Xina ha apostat des de fa uns anys pel programari lliure i, més concretament, per GNU/Linux com a sistema operatiu a difondre entre els seus ciutadans.

Aquesta especificitat i contraposició del mercat tecnològic xinés també es plasma en els serveis online. Així, mentre la resta del món es deixa seduir per Google com a cercador, la Xina fa el seu camí amb Baidu, un producte local. O amb Taobao en comptes d’eBay, o QQ en comptes de Skype o altres solucions de missatgeria instantània.

Per tal de promocionar l’ús del programari lliure i potenciar precisament aquests productes i serveis locals, el govern xinès ha arribat a un acord amb la multinacional Canonical, mitjançant el qual usarà Ubuntu com a model de l’estructura que han de seguir els sistemes operatius basats en GNU/Linux desenvolupats i llançats al mercat del gegant asiàtic.

Una de les edicions d'Ubuntu en xinès

Una de les edicions d’Ubuntu en xinès

A més, Canonical desenvoluparà una versió d’Ubuntu 13.04 especialment adaptada a les necessitats dels usuaris xinesos, la qual s’anomenarà Ubuntu Kylin i incorporarà, entre d’altres, accés als mapes de Baidu, cerca en els serveis de música en línia més populars de la Xina des de l’escriptori i, naturalment, facilitats per a l’entrada de dades en idioma tradicional xinès.

La iniciativa començarà amb els sistemes informàtics d’escriptori però, en un futur proper, s’estendrà a tots els tipus de dispositiu sobre els quals Ubuntu pot funcionar: televisors, tablets i smartphones.

Amb aquest acord, Canonical es posiciona molt bé per entrar amb força en un mercat en plena ebullició i creixement, que es fa molt atractiu a la vista de qualsevol de les grans multinacionals del sector tecnològic.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: