Ubuntu: tenim sistema?

Compartir

Segons la meva experiència, Ubuntu for Phones és un producte inacabat. De veritat Canonical pretén que els fabricants apostin per ell quan ni en els terminals que diu suportar completament, no tot funciona?

Aquest hagués pogut ser l'Ubuntu Edge

Aquest hagués pogut ser l’Ubuntu Edge

Aquest passat cap de setmana, en el qual vaig poder gaudir d’una mica de temps lliure, em vaig permetre el provar a instal·lar Ubuntu for Phones en un terminal que tinc de proves, un Sony Xperia T que, desgraciadament no està plenament suportat pel sistema GNU/Linux.

Segons la pàgina en la qual es llisten els dispositius per als quals hi ha alguna versió practicable d’Ubuntu, en el Xperia T funciona el més bàsic, com la realització i recepció de trucades de veu, però en realitat poca cosa més. Jo no vaig aconseguir ni tan sols que el sistema arranqués un entorn gràfic que em permetés treballar amb ell, encara que sí que vaig poder establir comunicació via l’eina adb.

Tot i que això em va decebre, entenc que la versió del sistema per a aquest terminal encara no està acabada, malgrat que al fil de la conversa entre els usuaris de la pàgina des d’on es descarreguen els paquets precompilats la meva por és que no s’arribi a completar mai.

Així doncs, i desitjós de posar les meves mans sobre aquest sistema, vaig pensar fins i tot en adquirir un Nexus 4, per la qual cosa vaig voler assegurar-me que, com Canonical indica, en aquest terminal Ubuntu funciona totalment.

En comprovar el suport del maquinari i les funcionalitats en el terminal oficial de Google, em vaig sentir decebut. No puc dir que hagi estat una decepció majúscula, però sí prou com per abandonar els meus plans de compra i prova d’Ubuntu com a sistema operatiu mòbil.

Després de mesos de desenvolupament, encara no hi ha suport per a elements com el GPS en el Nexus 4, i encara que sigui poc el maquinari per al qual no s’ofereix suport, aquest és significatiu. Entenc que en alguns casos no s’hauran pogut aconseguir les especificacions per la protecció del fabricant (en el cas del Nexus 4, la sud-coreana LG o Google com a promotora), un problema que ja va patir el Linux d’escriptori en el passat i que va minar greument les seves possibilitats d’adopció entre el gran públic, però després de tots els mesos que han passat d’ençà que Ubuntu for Phones fos anunciat, em sorprèn que no s’hagi aconseguit desxifrar el seu funcionament per mitjà d’enginyeria inversa.

Això em porta a preguntar-me si realment tenim sistema operatiu en aquest cas. No em refereixo al programari, que és més que evident que hi és, si no a una possibilitat practicable per part d’un fabricant. Si jo em dediqués a la construcció de telèfons mòbils intel·ligents, la primera cosa que faria amb Ubuntu seria provar-lo, i no em puc imaginar la meua reacció en veure que el funcionament és incomplet i, probablement (en no haver-lo tastat, no puc parlar amb propietat), que tampoc té gaire del programari que avui demanen els consumidors (WhatsApp?).

Com a terminal les especificacions del qual podia controlar al 100%, Ubuntu Edge era l’oportunitat de Canonical de tenir a les seves mans una eina perfecta de demostració per als fabricants, però malauradament la campanya de crowdfunding va fracassar.

Què té ara Canonical? Després del que he vist, ¿té sistema entenent aquest com una plataforma viable per a la seva adopció per part dels fabricants? M’agradaria equivocar-me, perquè realment la trobo una opció molt atractiva a nivell de filosofia d’ús, però molt em temo que com en les altres iniciatives d’Ubuntu (tablets, televisors, Ubuntu for Android), Ubuntu for Phones és el somni d’una nit d’estiu que mai veurà la llum en producció mainstream, pel que la resposta a la pregunta és un no, no tenim un sistema operatiu, si no una nota a peu de pàgina més en la història de la computació mòbil.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: