Un cop d’ull a com és KDE 4.4

Compartir

KDEUna nova interfície adaptada a netbooks i l’adopció del paradigma de les pestanyes per a obrir diverses instàncies dins d’una mateixa finestra, les principals novetats d’aquesta nova revisió del popular entorn d’escriptori per a Unix/Linux.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – L’escriptori KDE ha recuperat una part gens menyspreable del mercat que havia anat perdent a les mans de Gnome durant els darrers anys d’ençà de l’entrada en escena de la seva versió 4. Distribucions com Mandriva han tornat a confiar en ell com a primera opció, i un cas singular és el de SuSE/openSUSE, que en la seva darrera versió torna a primar aquesta opció per davant de Gnome com a escriptori preferit recomanat a l’usuari. Inicialment una gran defensora de KDE, en els darrers anys openSUSE havia basculat cap a Gnome, recomanant-lo als seus usuaris.

El nou escriptori KDE 4.4
El nou escriptori KDE 4.4

La darrera revisió d’aquesta versió 4 que ha estat recentment anunciada és la 4.4 Caikaku, que inclou novetats que fan preveure que guanyarà encara més en usuaris i suports. A continuació aniré desgranant el que considero són les seves novetats més interessants.

Objectiu: netbooks

Un dels factors que marca la diferència en aquesta edició de KDE és la nova interfície dissenyada específicament per a netbooks, un terreny en el qual GNU/Linux ha perdut la major part de l’empenta inicial (un temps en el que sense una Microsoft interessada en entrar en aquest mercat, semblava que la plataforma del pingüí es menjaria tot el pastís) però encara manté una quota de mercat superior a la que té en altres segments.

Plasma Netbook ha estat redissenyat des de la base, tenint en compte un espai de treball sense escriptori convencional. Aquest és substituït per un llançador d’aplicacions a pantalla completa i per l’ús de widgets que faciliten la informació procedent de diversos serveis en línia.

Per dur a terme aquest desenvolupament, el framework Plasma ha estat reescrit des de zero amb aquest tipus de dispositius en ment i pantalles tàctils per al seu ús.

El llançador d'aplicacions de Plasma Netbook
El llançador d’aplicacions de Plasma Netbook

Emprant el paradigma de pestanyes

Fins ara, el grup d’aplicacions en què més èxit ha tingut el paradigma de treball en pestanyes dins de finestres ha estat el dels navegadors web. Opera, Firefox, Chrome, Internet Explorer i Safari faciliten a l’usuari l’obertura de diferents documents dins de la mateixa finestra separant-los i permetent seleccionar-los individualment mitjançant pestanyes.

El gestor de finestres KWin s’ha preparat per tal que ofereixi un complet suport per a gestionar pestanyes dins d’una mateixa finestra d’aplicació, fet que facilita a l’usuari poder gestionar una gran quantitat d’informació sense omplir excessivament l’espai del seu escriptori de finestres.

Cap a l’escriptori social

El Community Widget (conegut fins a la data com a Social Desktop Widget) rep nombroses millores que permeten que, en tot moment i sense haver de sortir de l’escriptori, puguem estar informats sobre les novetats que es donen en les nostres xarxes socials.

Widgets a l'interficie Plasma Netbook
Widgets a l’interficie Plasma Netbook

Missatges dels nostres contactes, actualitzacions, xats,… totes les comunicacions flueixen unificadament d’una forma que recorda en certa mesura a la filosofia de Google Wave.

Un altre component d’aquest escriptori social és Akonadi, una infraestructura que ens permet centralitzar la gestió de contactes, calendaris, o dades personals d’una única manera essent utilitzable per a qualsevol aplicació. KAddressbook és el primer programa en emprar Akonadi en aquest KDE 4.4 .

Altres millores

  • Basat en la versió 4.6 de les llibreries QT

  • Inclusió de Nepomuk, l’escriptori semàntic del projecte KDE per considerar-se que ja està prou madur per entrar en producció

  • Integrada la cerca d’escriptori en el gestor de fitxers Dolphin, gràcies precisament a la inclusió de Nepomuk

  • KAuth, nou framework d’autentificació que empra PolicyKit com a backend. Permet un alt nivell de granularitat en l’adjudicació i revocació de privilegis

Aquestes són les principals millores, però KDE 4.4 n’inclou moltes més, la majoria tan puntuals i petites que amb prou feines les podem notar, malgrat que les apreciem en el seu conjunt.

Aquesta nova versió ja es troba disponible per a descàrrega per part de l’usuari, i les diferents distribucions l’aniran incloent al llarg de les properes setmanes i mesos.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)