Un cop d’ull al futur proper: les novetats que incorporar? Firefox 3.1

Compartir

Amb suport per a tags de l’HTML 5 i fulles d’estil CSS3 entre d’altres, farà la seva aparició a principis de l’any vinent si segueix el calendari previst.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Firefox 3.0 encara és una novetat "candent" tot i la rapidesa demencial amb la qual moltes notícies passen de l’actualitat més rigorosa a l’oblit en una societat que cada dia viu més vertiginosament. Amb prou feines s’ha pogut comprovar la validesa del rècord Guinness establert amb el Download Day, que ja es coneixen alguns detalls de la propera revisió del navegador lliure més famós, la versió 3.1 de Firefox el nom en clau de la qual és Shiretoko -i que segons la Wikipedia, correspon a un parc natural japonès-.

La principal característica seria el suport per a l’incipient versió 5 del llenguatge HTML, el sistema amb el qual es construeixen les pàgines web. De moment, aquesta versió només es troba plasmada en un esborrany de treball, amb la qual cosa pot patir bastants canvis abans de ser donada per bona, però Firefox 3.1 ja suportarà diversos dels elements continguts en aquesta especificació com el tag <VIDEO>. Cal no oblidar que la visualització de continguts de vídeo a Internet és un dels serveis que més èxit està tenint, amb llocs com YouTube al capdavant, pel que és normal que siguin aquestes les primeres funcions de l’HTML 5 suportades pel proper Firefox.

Pel que fa a les aplicacions web, aquestes són cada dia més populars a la Internet actual, i productes com l’iPhone (que empra el paradigma de les aplicacions web per a les creacions de terceres parts) acostumaran més encara l’usuari a interactuar amb els programes a través de la finestra d’un navegador. A Mozilla semblen ser-ne conscients, i la seva propera revisió millorarà el rendiment i la usabilitat amb les aplicacions web.

El motor (engine) de renderitzat serà Gecko 1.9.1, que proporciona algunes funcionalitats més que l’actual versió 1.9 que és la que equipa al Firefox 3.0 . Més velocitat i una qualitat gràfica encara millor haurien de ser dues de les bases d’aquest motor.

Altres novetats seran:

– suport per a fulls d’estil CSS3
– inclòs un "organitzador" per als preferits i l’historial
– es podran veure miniatures de les pàgines en la vista per pestanyes, de manera que podrem veure el que conté cadascuna abans de canviar a elles, tal i com ja es fa en Opera i Internet Explorer 7
– integrarà les descàrregues realitzades a l’historial
– més control sobre els add-ons, un aspecte que ja ha estat millorat en l’actual versió 3.0

Firefox 3.1 hauria d’estar enllestit per a principis de l’any vinent 2009, malgrat que tant les dates com la llista de novetats són encara susceptibles de patir canvis dràstics.

De la versió 4.0 encara se’n coneixen menys detalls (com és natural), però podria incloure funcionalitats com la compilació JIT (Just In Time) per a Javascript 2 i l’eliminació del suport per al ja més que antiquat protocol Gopher, un dels precursors de l’actual World Wide Web.

Guillem Alsina