Un cop d’ull al que ens podrà oferir el Mobile World Congress

Compartir

Mobile World Congress 2010Netbooks i tablets, especialment basats en l’arquitectura ARM, invasió de telèfons basats en Android i la punta de llança de la generació 4G podran ser els elements més destacables d’aquesta nova edició de la fira barcelonina.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – S’acosta un any més el Mobile World Congress, un dels esdeveniments tecnològics clau de l’any, que s’erigeix en aparador per a entreveure les tendències que s’imposaran en els vinents dotze mesos. Tot seguit em permeto repassar les principals línies que crec ens oferirà aquest congrés.

Mobilitat no es limita als telèfons

Enrere queden els temps en els que es podia afirmar que el Mobile World Congress era un esdeveniment dedicat pràcticament només a la telefonia mòbil, encara que enguany seguirà sent-ho majoritàriament.

La irrupció en escena dels netbooks i, més recentment, de la nova generació de tablets personals, ha posat sobre la taula uns formats de màquina que omplen el gran buit existent entre els telèfons mòbils d’una banda i els ordinadors (encara que siguin portàtils) a l’altra. Bona prova d’això és Qualcomm, fabricant de microxips per a smartphones, que s’ha atrevit a entrar en el segment dels netbooks amb una família de xips que està generant gran expectació.

Enguany, el congrés obrirà les seves portes a un bon nombre de propostes de tablets, netbooks, MID’s i altres dispositius híbrids, malgrat que el rei continuarà essent el smartphone. Centraran especialment l’atenció els dispositius tipus tablet, les comparacions dels quals amb el recentment llançat iPad seran inevitables malgrat que els que es vegin aquí puguin ser fins i tot dissenys anteriors.

Windows 7, Android i Ubuntu seran probablement les plataformes que s’aconsegueixin endur la major part d’aquests dispositius.

ARM, arquitectura puixant

Dins dels dispositius de tipus netbook o tablet, guanyaran especial rellevància aquells basats en l’arquitectura ARM. Fabricants llicenciataris d’aquesta com Qualcomm estan imprimint molta força als seus dissenys, que han sortit del camp de la telefonia mòbil i els dispositius de mà en els que dominen àmpliament, per equipar algunes màquines que fins fa poc només es concebien sota arquitectura x86 (ja fos Intel, AMD, o VIA).

El seu desembarcament, anunciat a so de bombo i platerets com a imminent des de fa gairebé un any, esperonarà la presència d’aquestes en el congrés, i el principal focus d’atenció mediàtic serà, precisament, ARM amb els seus dissenys Cortex A8 i A9 i, més concretament, Qualcomm amb la seva sèrie de xips SnapDragon.

La quarta generació de connectivitat

A la part més empresarial, les operadores i empreses relacionades amb les infraestructures faran especial insistència en la nova generació de tecnologies que han de facilitar la transició a la quarta generació de telefonia mòbil un cop el 3G ja és quelcom d’ús comú, assumit per la majoria i explotat per les operadores.

La tecnologia LTE es perfila entre aquestes com una de les més interessants en aquest sentit i, de fet, Nokia Siemens i Telefònica faran una demostració pública del seu potencial durant l’esdeveniment. La transició entre les infraestructures actuals i les de quarta generació juntament amb les seves despeses associades i el benefici per a usuaris i operadores, seran els principals temes de conversa en les taules redones i fòrums que s’organitzen durant el congrés.

Terminals: sense novetat en el front

Els en altre temps reis de la festa tecnològica que suposa el Mobile World Congress, comencen enguany la transició a un segon pla. Tots els fabricants tenen les cartes sobre la taula pel que fa a tecnologia, i tret d’alguna sorpresa d’última hora, és poc probable que algú es despengi amb alguna presentació espectacular en aquest sentit, encara que nous models n’hi haurà. Però l’orientació ha canviat.

Això és degut a l’evolució de la indústria i en com s’espera que s’organitzi en el futur, en el qual les diferències entre terminals no seran tan grans i les veritables distàncies les marcaran les plataformes i el programari inclòs en cada telèfon.

Tret d’alguns llançaments puntuals de les grans companyies, les principals novetats dels quals es centraran en les capacitats multimèdia, poca cosa més es preveu que hi haurà.

Bada i WebOS

Dues de les incògnites a resoldre en aquesta edició del congrés són: què ha passat amb WebOS? i què passarà amb Bada?

El nou sistema operatiu de Palm es va presentar al món d’una manera espectacular en la passada edició del congrés, però després d’uns mesos va començar a diluir-se ràpidament, i avui en dia poc se’n parla d’ell. Alguns analistes ja han exposat en públic els seus dubtes sobre el futur de Palm, i s’ha arribat a vaticinar la seva futura absorció per part d’una companyia asiàtica. En aquest esdeveniment podrem comprovar el suport que està rebent aquesta plataforma per part dels desenvolupadors, un element clau per assegurar el seu èxit futur.

Pel que fa a Bada, la nova plataforma de Samsung encara ha de demostrar la seva vàlua, i el Mobile World Congress d’enguany representarà la primera oportunitat d’acostar-la al gran públic que té la companyia coreana.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)