Un iPhone funcionant amb Linux

Compartir

De moment s’ha fet funcionar de manera molt bàsica el sistema operatiu en un iPhone de primera o segona generació i en un iPod Touch de primera.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Abans de continuar llegint, he d’advertir a aquells que esperen gaudir d’un iPhone funcionant totalment amb el sistema operatiu del pingüí en substitució del Mac OS X que per ara això no és possible. I no ho és degut a què el telèfon mòbil d’Apple (al mateix temps que la seva versió que no té telefonia, l’iPod Touch) està muntat emprant maquinari propietari que només pot ser suportat a base d’enginyeria inversa, una forma de treballar lenta i no exempta de dificultats.

De moment, el que s’ha aconseguit és arrencar un Linux instal·lat a l’iPhone connectat a un ordinador, i gestionat mitjançant un teclat USB connectat a l’ordinador al qual està lligat l’iPhone. D’aquesta manera es poden entrar dades al telèfon, ja que no s’ha adaptat un entorn gràfic i no es disposa de suport per a la pantalla tàctil.

Juntament amb la pantalla tàctil tampoc es disposa de suport per a la tarja de xarxa sense fils (WiFi), el sistema de so o els acceleròmetres que informen al sistema sobre els moviments que l’usuari imprimeix al dispositiu, i que permeten proeses com girar la pantalla amb tan sols girar el telèfon, o moure’ns al Google Earth.

Potser el més destacable d’aquest petita proesa sigui l’execució d’un kernel 2.6 a l’iPhone i l’iPod Touch, ja que aquesta és la darrera branca estable del nucli del sistema. La instal·lació d’aquest ha estat possible gràcies al programari openiboot, un gestor d’arrencada que permet seleccionar entre el sistema operatiu d’Apple natiu de l’iPhone o Linux.

Aquells internautes interessats en la instal·lació de GNU/Linux en un iPod poden consultar el bloc "Linux on the iPhone", en el qual hi trobaran no només un vídeo que els mostra el procés d’arrencada del sistema del pingüí en un dels telèfons d’Apple, sinó també totes les instruccions i les descàrregues necessàries per dur-ne a terme la instal·lació i execució.

Tot i això, i insisteixo un cop més, allò obtingut no serà un iPhone funcionant sota Linux, sinó una línia de comandes bash en un iPhone connectat a un ordinador.


iPhone Linux Demonstration Video from planetbeing on Vimeo.

Guillem Alsina