Un netbook de Nokia possiblement per al Mobile World Congress

Compartir

Mobile World Congress 2009Una publicació en línia especialitzada en el fabricant finlandès especula amb aquesta possibilitat. En aquest article analitzo el perquè podria interessar-li a Nokia.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Que l’híbrid perfecte entre ordinador portàtil i telèfon mòbil és el format netbook no se li escapa a gairebé ningú. I que és un camp perfecte per tal que empreses inicialment alienes al món de la fabricació d’ordinadors però no estranyes en el sector tecnològic entrin en el primer d’aquests dos també és prou conegut. Un bon exemple és ARM -fabricant de microxips per a dispositius mòbils de mida petita (telèfons, PDAs)- que aquest passat octubre va anunciar la seva entrada en el segment de la fabricació de microxips per a netbooks, fent-li d’aquesta manera la competència a Intel o VIA entre d’altres.

Un dels rumors que comença a prendre força aquests dies a la Xarxa és la possible entrada de Nokia en aquest sector, un anunci que previsiblement es duria a terme en el Mobile World Congress, a celebrar-se aquesta setmana vinent a Barcelona (i en el qual www.imatica.org hi serà present). L’origen d’aquest rumor sembla trobar-se en el rotatiu NokNok, dedicat en exclusiva al fabricant finlandès i als seus productes.

L’asseveració de NokNok es basa en primer lloc en què Nokia ha deixat de produir el dispositiu N810 Internet Tablet amb connexió WiMAX, el més semblant a un netbook que té en el seu catàleg. Successor del N800 i amb característiques molt semblants, aquesta sèrie Internet Tablet no ha assolit l’èxit esperat al mercat tot i que el seu format era (i és) prometedor, i substituint-lo per un aparell amb un format semblant però més proper al què es porta avui en dia, és possible que millori el seu èxit.

N97; el més semblant de Nokia a un netbook

Nokia, a més, posseeix tot allò necessari per oferir una solució completa: la possibilitat de dissenyar i produir íntegrament el maquinari i equipar-lo amb programari. La seva adquisició de Symbian li proporciona una completa plataforma amb sistema operatiu, middleware i una àmplia comunitat de programadors que podria donar així un pas endavant sortint del seu terreny natural (el dels mòbils) per llançar-se a conquerir un nou territori. O bé podria optar per GNU/Linux amb l’ajuda de Trolltech, a la qual va adquirir fa un any.

Nokia també està molt interessada en oferir connectivitat 3G a l’emergent sector dels netbooks, tot i que en aquest camp no entrarà com a líder sinó com un fabricant secundari, pel que què millor que fabricar el seu propi dispositiu en el qual integrar-hi la connectivitat 3G?

La multinacional finlandesa ho té tot, però la pregunta és: entra en els seus plans produir un netbook? serà ben rebut entre el públic? La resposta a la primera pregunta la tindrem dins d’una setmana. La segona, i si es confirma la primera, trigarà una mica més.

Guillem Alsina