Un ordinador per 30 dòlars

Compartir

L’Índia espera informatitzar a molts dels seus milions de ciutadans amb un nou ordinador portàtil de baix cost, encara que aquesta vegada no es tracta d’un portàtil a l’estil OLPC.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No debades, si al projecte fundat per Nicholas Negroponte li traiem la pantalla i el teclat, també li reduïm el preu en gran mesura. Però llavors què ens queda? la CPU i el dispositiu d’emmagatzematge, que és el que bàsicament proporciona el prototip Rs 500 desenvolupat a l’Índia com a part d’una iniciativa d’alfabetització digital desplegada pel govern del subcontinent asiàtic.

De la construcció d’aquest aparell se n’encarreguen diverses entitats d’ensenyament públic, principalment universitats i instituts tecnològics, juntament amb el suport de companyies privades que participaran sobretot en la fase d’ensamblatge. El seu objectiu primordial són els estudiants.

De moment no es coneixen gaires detalls tècnics sobre l’aparell, malgrat que ha transcendit que muntarà 2 GB. de memòria RAM (quantitat que veig excessiva per l’augment de preu que suposa) i que disposarà de connectivitat WiFi. Fins i tot desconeixem fefaentment el seu aspecte, malgrat que corren algunes imatges per Internet la veracitat de les quals no he pogut contrastar i per la qual cosa no les reprodueixo aquí.

Tampoc es coneix amb certesa quin sistema operatiu utilitzarà per funcionar, però gairebé sense cap mena de dubte aquest serà lliure i molt probablement una variant de GNU/Linux. Com a sortida de vídeo, és més que probable que l’Rs 500 empri un televisor, sense cap mena de dubte un electrodomèstic molt present a totes les llars índies.

L’únic que de moment sembla haver defraudat des de l’arrencada d’aquest projecte és el preu final que tindrà l’aparell, estimat en uns 30 dòlars, ja que al principi s’havia assegurat que seria d’uns 10.

Guillem Alsina