Una possible soluci

Compartir

A la Gran Bretanya podrien llançar un servei de pagament per descàrregues de serveis P2P considerats fins ara com il·legals, diners que arribarien a les discogràfiques en concepte d’indemnització.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons informa el lloc web paidContent:UK citant a fonts no identificades, Virgin Media (un ISP propietat de la franquícia Virgin del magnat britànic Sir Richard Branson) s’hauria aliat amb Playlouder MSP (Music Service Provider) per utilitzar la tecnologia d’aquesta darrera amb l’objectiu de compensar a les discogràfiques per les pèrdues ocasionades en l’ús dels sistemes P2P il·legals o paralegals per part dels internautes.

Segons el mateix rotatiu, la tecnologia de Playlouder permetria monitoritzar el trànsit de les xarxes de l’ISP, detectant la informació corresponent a aquests sistemes P2P, analitzant-la i extraient-ne una sèrie d’informació que permetria facturar la música descarregada, compensant posteriorment a les discogràfiques per aquestes descàrregues. El sistema funcionaria teòricament (i segons segueix afirmant paidContent) amb qualsevol xarxa P2P, ja sigui BitTorrent, eDonkey/eMule, o d’altres, i en les xarxes de qualsevol ISP.

Qüestionant l’actual model de funcionament dels proveïdors de servei i les discogràfiques

Fins ara, els sistemes P2P i els seus usuaris han estat objecte de persecució, censura, prohibició, atacs, demandes i crítiques públiques i, a despit de tot això, segueixen sent uns dels reis d’Internet. Són una simple eina, l’ús de la qual pot ser allò criticable en un moment determinat (no tots els usos del P2P són il·legals), però que determinats sectors han convertit en el punt de mira de les seves ires.

És el cas de la indústria discogràfica, que ha culpat de gairebé tots els seus mals a les descàrregues a través d’Internet, les quals segons la seva argumentació, minven el seu negoci. Els partidaris d’aquests sistemes afirmen que el model que prenen les grans discogràfiques és erroni, i que un model com l’iTunes d’Apple (en el que es paga per cada cançó) ha tingut i està tenint un gran èxit.

De la indústria discogràfica s’ha saltat a les productores cinematogràfiques, que es queixen que els mateixos sistemes P2P serveixen per disminuir la recaptació de les guixetes dels cines, i ara li toca el torn a la televisió, amb denúncies contra YouTube (que no és P2P) i altres serveis per difondre els seus continguts.

L’intent d’acabar amb els sistemes P2P ha estat en va; un èxit als tribunals s’ha traduït en diversos nous serveis entrant en escena per ocupar l’espai deixat pel que acabava de ser prohibit. Tampoc ha funcionat atemorir als usuaris amb demandes exemplaritzants: el volum total d’internautes que empren aquests serveis fan que els que han estat duts davant dels tribunals siguin un percentatge mínim, amb el que la sensació d’impunitat s’ha fet més gran fins i tot si és possible.

Monetitzar per a les discogràfiques el trànsit P2P és la darrera frontera, el que tranquil·litzaria als seus propietaris i, segurament, irritarà a consumidors, associacions de defensa dels ciberdrets i responsables i desenvolupadors de serveis P2P. Perquè, si les discogràfiques cobren, no haurien de cobrar també BitTorrents o eMules per vendre el seu producte?

Un altre dubte que queda és com es cobraran les cançons. S’inclourà una quota en el preu de la factura? Es cobrarà cada peça només als qui la descarreguin? i, en aquest cas què passarà amb el dret a la privacitat dels usuaris? ja que l’ISP coneixerà quina mena de trànsit estan generant.

Un dels punts que toca l’article de paidContent és el que pot passar si un usuari de Virgin Media o en general d’un ISP que empri la tecnologia de Playlouder intenta bescanviar fitxers amb un altre d’un ISP que no disposa d’aquesta tecnologia. El sistema podria bloquejar la descàrrega de fitxers de l’usuari de Virgin cap a l’altre usuari ja que no podrà cobrar el peatge, però no violaria això el principi de neutralitat de la Xarxa?

No s’han donat dates sobre la possible inclusió d’aquesta tecnologia, ja que per ara aquesta informació només constitueix un rumor o bé un globus sonda llançat per la pròpia Virgin (no oblidem que forma part d’un grup empresarial en el qual també s’hi inclou una de les principals discogràfiques del món) per avaluar la reacció dels usuaris.

Guillem Alsina