Una sola llicència de l’antivirus Avast, piratejada tres quarts de milió de cops

Compartir

CibersocietatL’empresa fabricant de l’antivirus ha realitzat el seguiment d’una clau de la seva versió de pagament filtrada a llocs de ‘warez’, descobrint que ha estat utilitzada gairebé 775.000 vegades des de tots els països del món, incloent-hi el microestat del Vaticà.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No diré cap novetat si afirmo que els programes informàtics es filtren en determinats llocs web per a la seva descàrrega gratuïta saltant-se les restriccions de copyright i drets d’autor, o que en aquests mateixos llocs es troben hacks que permeten saltar-se les proteccions incloses en ells per a impedir la seva instal·lació sense haver comprat el producte. Malgrat tot, i en el cas d’un número de llicència de l’antivirus Avast filtrat en tals llocs, és el primer cop que es fa un seguiment real de l’impacte d’una llicència piratejada.

Tot va començar amb la venda d’una llicència per a catorze màquines a una companyia de Tucson (Arizona, Estats Units). A més de protegir als 14 ordinadors de la companyia, el número de llicència fou filtrat d’alguna manera a Internet (es desconeix el com), acabant per ser exposat en llocs web dels anomenats "de warez", dedicats precisament a la distribució de programes informàtics i d’altres materials protegits per drets de propietat intel·lectual/copyright desprotegits i sense haver de pagar el seu preu al mercat.

Normalment, en aquests casos, la companyia fabricant del producte talla ràpidament les ales als qui utilitzen el número de sèrie/activació de manera fraudulenta* impossibilitant l’execució del programa o limitant en gran mesura les seves funcionalitats. Però Avast va decidir realitzar un seguiment a aquest número de sèrie en concret, saber quants usuaris l’utilitzaven i des d’on. I els resultats han estat, pel cap baix, sorprenents.

Després de gairebé un any i mig d’haver-se fet públic aquest número de sèrie de la versió de pagament d’Avast, fins a tres quarts de milió d’internautes l’han utilitzat en els seus ordinadors (podent, en canvi, recórrer a la versió gratuïta tot i que menys funcional del mateix antivirus, o a un altre producte també gratuït) procedents de tots els països del món. El rànquing l’encapçalen Rússia en primera posició, seguida de Mèxic i Brasil en tercera posició. L’Estat Espanyol es troba en cinquè lloc.

En total, i segons Avast, s’han produït 774.651 activacions pirata del seu antivirus comercial emprant la mateixa clau, el que dona un balanç de poc més de 48.000 activacions mensuals. Si comptem amb què no és l’únic número de sèrie del mateix producte que corre de mà en mà entre els internautes, podem arribar ràpidament a la conclusió que fàcilment unes 100.000 instal·lacions mensuals d’aquest antivirus poden ser piratejades, amb la qual cosa les pèrdues econòmiques són substancials, malgrat que és cert que no tots els internautes que el pirategen arribarien a comprar el producte.

Com a curiositat, destacar que dues de les activacions del total escrutat corresponen a la Ciutat del Vaticà, l’estat més petit de la Terra. I jo em pregunto: no serà “pecat” usar una clau piratejada en un producte de pagament? o potser compten amb algun “perdó diví” que desconeixem?

* Tot i això, és un rumor de la ‘vox populi’ que en alguns casos s’ha deixat un marge de temps abans d’invalidar el número d’activació o el crack per a què el producte guanyés en popularitat.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina