Una solució radical als problemes de privacitat a Internet

Compartir

Vols estar a les xarxes socials però et fa por que es doni un mal ús a la teva informació o, fins i tot, que puguin robar-te la identitat? Crea’t un perfil fals.

Imatge de Robert S. Donovan a Flickr sota llicència Creative Commons

Imatge de Robert S. Donovan a Flickr sota llicència Creative Commons

Això és el que defensen els periodistes Pernille Tranberg i Steffan Heuer, les idees dels quals van presentar al món en l’edició d’Oxford de les conegudes conferències TEDx i estan donant a conèixer a través del lloc web Fake It! (falsifica-la! en anglès).

Ambdós periodistes advoquen per què, si volem mantenir la seguretat de la nostra identitat fora de perill, i sempre que es tracti de xarxes i finalitats no professionals, creem perfils falsos. Si aquests són robats, no haurem de témer per la possibilitat que la nostra informació personal sigui emprada contra nosaltres mateixos, ja que totes les dades que en trauran els ciberdelinqüents seran falses.

Aquesta idea sembla l’evolució del que es practica en els xats per IRC, un servei vingut a menys amb l’adveniment i popularització de les xarxes socials. En aquest, els usuaris amaguen la seva identitat darrere d’un pseudònim que pot ser tan imaginatiu com ells vulguin, i que no necessàriament revela res de la seva identitat.

És possible enganyar a la majoria de les xarxes socials creant una identitat falsa si hom és mínimament coherent, ja que totes les verificacions es basen en la paraula de qui està omplint els qüestionaris d’accés.

Una idea diametralment oposada a la filosofia del creador de Facebook

Mark Zuckerberg ha desenvolupat, paral·lelament a Facebook -o bé la xarxa social neix d’aquesta idea-, la idea que la sinceritat i la veracitat online contribuiran a crear una societat millor.

Com a exemple d’aquesta concepció, els comentaris en llocs web que proporciona la xarxa social. Sense la necessitat de validar la identitat, qualsevol pot comentar en un lloc web de manera anònima i, emparant-se en aquest anonimat, dir veritables bestieses o insultar altres internautes.

Facebook facilita un servei amb la seva corresponent API per a què els internautes puguin comentar els posts d’un blog identificant-se com a membres de la xarxa social, per a la qual cosa han d’estar òbviament donats d’alta. Com es pressuposa que les identitats a Facebook són les veritables de cadascú, la possibilitat de realitzar comentaris ofensius de manera anònima s’esvaeix i, amb això, els internautes “diuen la veritat” si volen comentar.

O, almenys, així ho pensa Zuckerberg i així ho ha declarat diverses vegades als mitjans de comunicació. Per contra, les crítiques a la política de Facebook sobre el tracte a les dades privades són àmpliament conegudes, i si Zuck realment pensa com diu, i ho diu seriosament, només ho sap ell…

En qualsevol cas, el suggeriment de Tranberg i Heuer és quelcom a tenir en compte.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: