Unity, el nou escriptori d’Ubuntu per a netbooks i tablets

Compartir

UbuntuUbuntu Netbook Edition passarà a emprar aquesta interfície a partir de la propera versió 10.10, estant més orientada al seu ús amb tablets que amb netbooks. El primer desenvolupament que la utilitza és Ubuntu Light, una versió molt simplificada de la distribució que pot arrancar en amb prou feines 10 segons per a proporcionar un entorn bàsic d’accés a Internet i reproducció de mitjans a l’usuari.

Redacció – En el marc de l’Ubuntu Developer Summit (reunió bianual per a desenvolupadors) que s’està duent a terme aquests dies a Brussel·les (Bèlgica), Canonical ha presentat la que serà la seva nova interfície per a l’edició dedicada a netbooks de la coneguda distribució GNU/Linux Ubuntu. Fins ara, Ubuntu Netbook Edition emprava i empra una versió especial de l’escriptori Gnome, però a partir de la vinent versió 10.10 de la distro, aquesta serà substituïda.

La nova interfície, batejada com a Unity, està més adaptada a les interfícies multitàctils, probablement pensant més en el seu ús en la nova generació de tablets que s’acosta que no en els netbooks existents. A la banda superior de la pantalla continuem veient una barra en la qual tenim accés a l’eina de cerca (preconfigurada amb Yahoo!) i a les notificacions habituals: correu entrant, estat de la bateria, volum de l’altaveu, connectivitat WiFi,… A la banda esquerra ens trobem amb un llançador d’aplicacions amb botons que ens condueixen als programes que emprem més sovint.

És probable que aquesta interfície continuï evolucionant durant les properes setmanes i mesos fins que es comenci a "congelar" el desenvolupament d’Ubuntu 10.10, i llavors puguem veure més clarament el seu aspecte definitiu. De moment, els desenvolupadors ja tenen a les seves mans la possibilitat de descarregar, instal·lar i utilitzar Unity per a què puguin anar adaptant-hi les seves creacions.

La nova interfície Unity
La nova interfície Unity

Ubuntu Light

Els fabricants i integradors d’ordinadors ja tenen al seu abast Ubuntu Light, una versió de la distribució que, com el seu nom indica, és molt lleugera per a poder arrancar de manera molt ràpida, proporcionant un entorn simplificat amb el qual poder connectar-se a Internet, accedir a aplicacions en línia i reproduir continguts d’àudio i vídeo.

Ubuntu Light ha estat concebuda per proporcionar a l’usuari una eina d’arrancada ràpida, que li eviti la tediosa espera d’un Windows o un Linux d’escriptori, i que malgrat les limitacions en la seva funcionalitat, proporcionar el mínim per a poder consultar el correu o continguts online, i divertir-se reproduint pel·lícules o música durant, per exemple, l’espera en un aeroport o al llarg d’un viatge.

No pretén ser en cap moment un reemplaçament al sistema operatiu habitual de treball, però si una manera ràpida d’accedir a la xarxa i a l’oci digital en moments puntuals en els quals no es necessiti desenvolupar les tasques habituals. Tampoc estarà -almenys inicialment- a l’abast del públic final; només per a integradors OEM i fabricants, els quals s’han de posar en contacte amb Canonical en cas d’estar interessats.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina