Versi

Compartir

Suportat en la darrera versió del popular reproductor VLC, és lliure i gratuït i serveix per a diversos usos com el de proporcionar baixa resolució per a streaming a través de la Web o per a retoc de vídeo professional sense gairebé pèrdua de qualitat.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i que és bastant desconegut encara entre el públic final i fins i tot entre els professionals del sector, el còdec Dirac pot suposar una important peça en el futur a mitjà/llarg termini del sector audiovisual. Creat per la BBC (la corporació televisiva pública de la Gran Bretanya) per a les seves necessitats pròpies, el projecte s’ha expandit posteriorment per incloure a una sèrie d’empreses del sector audiovisual.

Dirac ha estat concebut des del principi per poder treballar amb un ampli rang de formats d’emissió: des dels vídeos inserits en un lloc web al més pur estil YouTube i la resolució i qualitat dels quals no és gaire important, fins a l’edició en alta qualitat més necessària en entitats com la mateixa BBC. Deu el seu nom al famós físic teòric britànic Paul Dirac, el qual va realitzar estudis sobre mecànica i electrodinàmica quàntica, rebent per això el premi Nobel el 1933 en conjunt amb Erwin Schrödinger.

En el lloc web del còdec s’hi poden aconseguir les especificacions completes, ja que es tracta d’un còdec amb llicència de programari lliure i per al qual no cal pagar cap royaltie. Tot i això, per al seu èxit, ha de rebre el suport dels programes de tractament de vídeo. El primer a incloure compatibilitat amb Dirac 1.0 ha estat el popular reproductor VLC de Videolan en la seva versió 0.9.2, disponible per a diverses plataformes com ara Windows, Mac OS X i GNU/Linux. Per a altres sistemes operatius disposem del mateix reproductor però en versions anteriors, encara sense suport per a Dirac.

El que farà la resta de la indústria és una incògnita. Els principals programes de retoc de vídeo, especialment els més professionals, disposen dels seus propis còdecs pels quals lluitaran per a imposar-los sobre la resta, i suport per als més estàndards com les diferents variants del MPEG inclòs el DivX. Tot i això, Dirac es presenta com una opció molt interessant per als desenvolupaments independents i fins i tot per als programes professionals com l’Adobe Premiere.

Guillem Alsina