Videojocs i noies

Sci-Fi Female
Compartir

Han passat més de 60 anys des del primer “videojoc”, o millor un dispositiu d’oci amb tub de raigs catòdics, que va ser pioner en la interacció entre l’home i la màquina amb l’únic objectiu que ens doni una ració de divertiment.

Hem travessat moltes etapes, consoles, equips de butxaca amb sorolls infernals, ordinadors amb poca RAM i telèfons mòbils, i avui tenim tota una cultura dedicada als videojocs, als jugadors, als personatges i als contes que ens porten a altres mons virtuals. Bons, dolents, violents, infantils, rossos o negres, són part de la nostra vida i al menys una vegada tots hem estat víctimes d’una petita dependència d’un joc massa empipador per ser abandonat.

Tothom juga a videojocs, incloent jocs de xarxes socials, de telèfons mòbils o mascotes virtuals com Tamagotxis. Sembla que és l’únic lloc on realment hi ha igualtat i on la distribució per l’edat, sexe i llenguatge és la més equilibrada. Fins i tot Marx estaria orgullós d’aquesta evolució revolucionaria.

Les últimes conquestes de la cultura dels videojocs són les plataformes de distribució de vídeos: Youtube, Twitch i similars. Hem arribat a tenir sèries de videojocs que ens mostren no només el desenvolupament de l’acció, però també una mica de la personalitat i de la passió dels jugadors. Perquè sempre el més important factor és la passió d’un jugador per conduir la història pel seu propi camí cap a la salvació de la “princesa”, del “bé” o simplement per gaudir d’un viatge sense final.

Entre els molts canals, amb més o menys subscriptors, podem trobar-ne uns catalans absolutament meravellosos, plens de sons i colors que ens fan riure o tenir por pel seu propi encant. I entre tots aquests han aparegut canals fets de noies que donen visibilitat i promouen tant aquest tipus alternatiu d’entreteniment, com un llenguatge que és veritablement deliciós.

Especialment en el context d’uns petits ninots que salven el món de les aranyes i els zombis, descobrint nous territoris i pedres precioses.

Però no hi ha només jugadors al nostre voltant, també tenim creadors i creadores. Persones que impulsen el seu art a un nou nivell per encantar els futurs jugadors. Leti M. Vila, llicenciada en Belles Arts, va acabar un màster en disseny de videojocs a la UAB, una experiència que qualifica d’enriquidora i és l’autora del personatge de la portada. Leti és una de les pioneres, perquè trobem poques creadores, encara que tenim moltes jugadores. Així esperem que cada vegades haurà més noies, apassionades dels jocs, ja siguin en format mòbil o sedentari, que tindran carreres dedicades a modelar somnis i jocs. Important és que tenim accés a universitats on podem descobrir aquest món pixelat i revelar els seus secrets.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: