“Vidre Goril·la”, l’invent que va trigar més de quaranta anys en trobar el seu lloc

Compartir

Els vidres de les petites pantalles LCD dels smartphones comercialitzats avui en dia tenen un origen que es remunta fins al 1962, però que fins a data d’avui no havia trobat utilitat. Gràcies a això està fent molt rica a la seva companyia fabricant, Corning Inc.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – En aquestes darreres setmanes s’ha donat a conèixer a Internet la història del Gorilla Glass (literalment, “Vidre Goril·la”), un invent del fabricant nord-americà de productes relacionats amb el vidre i la ceràmica Corning Incorporated. És un bon exemple d’una tecnologia pràcticament desconeguda pels usuaris finals però que afecta un dispositiu àmpliament utilitzat en la seva vida diària, i que resulta també un cas curiós.

La invenció d’aquest material va ser realitzada el 1962, tot i que en aquell moment no se li van trobar aplicacions pràctiques. No fou fins molt més tard, concretament fins al 2008, que es va comercialitzar aquest producte. El seu ús: les pantalles dels smartphones.

El Vidre Goril·la és bàsicament un vidre LCD al qual se’l submergeix en una solució de nitrat de potassa, operació que el dota d’una força molt més gran que el vidre LCD convencional sense alterar el seu pes ni la seva mida, qualitats molt desitjables per al vidre que protegeix la pantalla d’un smartphone, un dispositiu que en la majoria dels casos s’acostuma a portar en una butxaca en contacte amb objectes que poden ratllar la seva superfície fàcilment, com ara unes claus.

Gràcies al brillant futur que els espera als smartphones en el camp de la telefonia mòbil, Corning ha pogut superar la crisi, i encara que les seves accions no han arribat al màxim de l’any 2000, tornen a estar properes als nivells d’abans de l’actual crisi mundial.

Al Vidre Goril·la li ha costat 46 anys trobar el seu lloc al món, però és una bona mostra de que la inversió en R+D (recerca i desenvolupament) dóna els seus fruits, i que quelcom que avui sembla que no serveix per a res, demà ens pot fer rics.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina